Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jolanda Vos-Kors – Schildpadden tellen bij Bunaken

Eindelijk gaan Duikreporter Jolanda en haar partner naar Noord-Sulawesi. Ze starten hun trip bij Murex Dive Resorts Manado en Bunaken National Park, de thuisbasis van heel veel schildpadden.

Zeg je Noord Sulawesi, dan worden door duikers Bunaken National Park, Bangka archipel en Lembeh Street vaak in één adem genoemd. Het was in 2012 dat ik voor het eerst over deze bestemming hoorde. Toch heeft het voor ons nog tot 2023 geduurd voordat we afreisden richting Manado. Het is soms moeilijk kiezen tussen de vele mooie bestemming op onze aardbol.

Manado is de hoofdstad van Noord Sulawesi – het vroegere Celebes. Dit deel van het eiland is bergachtig, vulkanisch met prachtige tropische begroeiing. Ook boven water zeker de moeite waard om te bezoeken. Murex Dive Resorts Manado werd onze uitvalbasis om het Bunaken Natianal Park te ontdekken. Zij bieden het Passport to Paradise waarbij je alle 3 de duikgebieden aandoet. Wij hebben bewust gekozen om alleen Bunaken en Bangka te bezoeken en op beide plekken langer te verblijven. Want ondanks dat Lembeh Street hoog staat aangeschreven voor de meest bijzondere beestjes die je elders niet treft, kennen wij onszelf goed genoeg dat we alleen muckdiving op een donkere vulkanische ondergrond, vooral macro en special critters voor een keer leuk vinden, maar niet voor meerdere dagen achtereen.

jolanda-vos-20230616-schildpad-123310

jolanda-vos-20230619-Flyby-123310

Het Bunaken Marine Park heeft diep blauw water en staat bekend om de zgn. “wall-dives”. Vanaf het koraalrif ga je richting de dropp off en vervolgens gaan de wanden verticaal de diepte in. De muren zijn mooi begroeid met wieren, gorgonian sea fans en zitten verder vol met een grote diversiteit van visleven.

Maar Bunaken is ook de thuisbasis van een enorme populatie zeeschildpadden. En ondanks dat wij deze mooie dieren al vele keren hebben mogen zien, blijf ik van een ontmoeting met een zeeschildpad elke keer opnieuw genieten. Steeds opnieuw verwondering en kleine opwinding als er weer één voorbij kwam. Zelfs nadat wij op onze tweede duikdag tijdens 1 duik de teller inmiddels op 32 schildpadden hadden staan. Wow…. waar moet ik kijken?? Ook waren we onder de indruk van het formaat van sommige exemplaren.

Volgens onze duikgids is het aantal schildpadden die zich rondom Bunaken laat zien de afgelopen jaren weer toegenomen. Men heeft de indruk dat zich door de coronatijd – waarin het toerisme volledig tot stilstand is gekomen, het voor de schildpadden weer aantrekkelijk is geworden bij Bunaken. Dat zegt natuurlijk wel iets over de invloed van ons duikers als wij ons begeven in de habitat van deze prachtige dieren en al het andere mooie onderwaterleven. Ik doe dat zelf ook en wil hier geen “moraal-ridder” uithangen, maar laten we er vooral van genieten, zuinig op zijn en ons bewust zijn van de kwetsbaardheid.

Zowel de green seaturtle (groene zeeschildpad) als de hawksbill turtle (karetschildpad) hebben we veelvuldig gespot. Zwemmend richting het wateroppervlak om een luchtje te scheppen, lekker liggend te rusten of slapen op één van de vele overhangs of grotjes in de muur. Op onderstaande foto’s is het verschil goed te zien. De hawksbill heeft een scherpe, havikachige snavel terwijl de groene zeeschildpad veel meer een ronde kop heeft, van die mooie dromerige ogen en ook grote lange voorste flippers.

jolanda-vos-20230619-hawksbill-123310

jolanda-vos-20230619-greenturtle-123310

Maar niet alleen de schildpadden leveren mooie plaatjes op. Terwijl ik tegen het einde van de duik omhoog kijk, de zon in het water ziet schitteren terwijl ik mijn partner en vaste buddy zie kijken naar een schildpad die richting het wateroppervlak zwemt, denk ik “klik” – got you 2!

Jolanda verbleef bij Murex Resorts:

jolanda-vos-20230617-turtleview-123310

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief