Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een miljard spookkreeftjes

Locatie Bergse diepsluis

 

«Op het touw zitten miljoenen spookkreeftje driftig op en neer te gaan. Het rode wier lijkt zelfs te bewegen.» John en Lia duiken bij de Bergse Diepsluis.

Vandaag weer duiken met Lia, het getij komt verkeerd uit dus gaan we maar gewoon aan de BD duiken, dat is lekker dichtbij en er is altijd wel wat te zien zo ook vandaag.

Lia moet haar onderwaterhuis testen omdat ze vorige keer een volloper heeft gehad en ze wil voordat ze haar nieuwe camera er in doet voor de zekerheid nog een keer testen.

We gaan te water en we gaan eerst maar eens kijken bij het podium en ook hier is het zicht heel goed en heb op dat moment al weer spijt dat ik de Gopro niet mee heb genomen.

Ik zoek wat kleins omdat ik voor macro ben gegaan na een tijdje snuffelen op het podium vind ik een klein plooislakje na wat foto’s houd ik dit voor gezien, en ga verder zoeken ik kijk nog even achter het platform naar de dahlia maar daar is ook niks bijzonders te zien ik zie alleen Lia druk in de weer met haar onderwaterhuis om alle knoppen te proberen.

02-_9156418

Om nog wat meer druk op het onderwaterhuis te zetten om te testen gaan we nog wat dieper naar de onwaarschijnlijke diepte van wel 17,6 meter aan de BD dit was trouwens nog niet mijn diepte record aan de Bergse diepsluis want die ligt op 18,5 meter toen was het HW.

Op deze diepte is er niet veel te zien je ziet over al een wit tapijt op de bodem liggen wat op schimmel lijkt, Lia test haar onderwaterhuis en daarna gaan we wat ondieper op een meter of 10 en na een tijdje komen we een metalen rek tegen en ik weet dat het ankertouw van de hangculturen hier in de buurt is.

10-_9156501

Na 5 meter zwemmen komen we het touw tegen en volgen het touw langzaam omhoog, op het touw zitten miljoenen spookkreeftje driftig op en neer te gaan, het rode wier lijkt zelfs te bewegen en als je goed kijkt zie je gewoon honderden spookkreeftje in zo’n klein bosje wier er zitten ook wat grotere spookkreeftjes tussen, sommige hebben een rode buik maar er zitten zoveel spookkreeftjes bij elkaar dat ik eigenlijk niet een los spookkreeftje kan fotograferen.

 

03-_9156432

Na een tijdje komen we uit bij de hangculturen en we hebben schitterend zicht je kunt de strengen een heel stuk overzien, en ook hier weer miljoenen spookkreeftjes, schitterend!

We besluiten terug naar de kant te zwemmen en steken op een meter of 5 diepte over hierna gaan we ondiep terug richting de trap.

In het ondiepe gedeelte is het zicht super we komen nog een platvis tegen die mooi bleef liggen voor de foto en een paar mooie wierslakken maar deze slakken zijn sneller dan je denkt elke keer draaide hij zijn kop weg van de camera.

In dit ondiepe gedeelte is het gewoon genieten, er is een stuk waar honderden kleine heremiet kreeftjes rondlopen ze hebben bijna allemaal een huisje van een kreukeltje en het was maar een bepaald stuk waar er zoveel bij elkaar zaten.

07-_9156457

Ineens seint Lia naar mij en als ik kom kijken wijst ze mij een dahlia aan, dit is Lia haar derde dahlia die ze aan de BD gevonden heeft dan hebben we samen al 5 dahlia’s in totaal en we weten zeker dat er nog 2 dahlia’s moeten staan aan de BD we gaan dan nog maar een keer zoeken met zijn tweeën.

We zijn in de buurt van de trap en we liggen er al weer dik 2 uur in en mijn lucht is bijna helemaal op, Lia wil nog een stukje door maar ik laat zien dat mijn lucht echt bijna op is het word echt tijd dat we eruit gaan.

We gaan terug naar de auto kleden ons om en ruimen de zooi op, we komen nog een bekende tegen die 2 jaar terug mij een zeepaardje aanwees bij de Zeelandbrug, na een leuk gesprek vertrekken ze en wij drinken nog een bakje koffie en genieten nog even na van een hele mooie duik, Lia bedankt.

08-_9156480Ik ben ongeveer 135 minuten onderwater geweest, ik ben rond 10:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was goed tot zeer goed, ik ben max 17,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief