Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Snotolven en check de sepiastokken

Intro


Datum:  20 april 2016
Duiklocatie:  Sint Annaland en Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Duik 775 en 776.
Ik krijg een berichtje van Rob. Hij vraagt of we samen 2 duikjes kunnen maken op woensdag, gelukkig kan ik op die dag een snipperdag nemen dus hebben we een afspraak gemaakt voor 2 duiken.
We hebben ongeveer hetzelfde idee over de duikstekken, de eerste St, Annaland bij LW even kijken of we een snotolf kunnen spotten en de ander bij de Bergse diepsluis om de stokken even te controleren of er al sepia activiteiten waar te nemen zijn.
We staan met 4 duikers op de parkeerplaats van St, Annaland Rob, ik en Lia en Robert en we komen allemaal voor hetzelfde namelijk snotolven.


Een praatje maken, omkleden, optuigen en via het strandje het water in, ik weet ongeveer waar de snotolven liggen en als we onder gaan heb ik de eerste al snel gevonden.
Deze snotolf ligt op ongeveer 5,5 meter diepte, de zon schijnt, het zicht is redelijk dus ideaal voor groothoek onderwater fotografie.
Ik ga helemaal los, waar ik vorige keer flink wat toeren moest uithalen om een mooie foto met een groene achtergrond te creëren omdat de omstandigheden niet optimaal waren ging het nu eigenlijk vanzelf.
Ook deze keer was het een woest baasje deze snotolf als je te dichtbij kwam hij met een rot vaart naar je toe zwemmen en net voor je camera draaide hij dan weer om, deze keer was ik het al gewend en schrok ik niet meer.


Rob en ik wisselen elkaar af zodat we allebei genoeg kansen hadden voor een mooie foto, na een half uur elkaar te hebben afgewisseld komt er een duiker met een Gopro langs die hem ook graag wil filmen, we geven hem de ruimte want we hebben ons portie mooie snotolf weer gehad.

3-P4200074-34723We gaan naar rechts naar de andere 2 snotolven die ik ook ongeveer weet te liggen, ik zwem via de overgang naar het herkenningspunt vandaar richting de kant en ik zie ineens een soort UFO, verschillende lichten schijnen naar ons en als we dichterbij komen blijkt het de videocamera van Robert te zijn die hier de snotolf aan het filmen is.
Ik laat Robert lekker zijn gang gaan en ik wil eigenlijk terug naar de eerste snotolf omdat die net wat meer fotogeniek is als ik terug richting het strandje zwem moet ik heel erg naar de wc, ik besluit er toch maar uit te gaan ik ben bijna een uur onder en ik moet nog een tweede duik maken ik besluit er uit te gaan.
Uit het water vlug naar de auto spullen afgooien en vlug naar de Dixie die weer staan opgesteld bij het strandje.
Rob komt er ook uit en heeft toch nog een 2e snotolf gevonden die kleiner was en nog agressiever maar wat wil je als al die lelijke duikers bij jou kroost komen kijken.

Het was een gewoon een top duik we praten nog even na kleden ons om en gaan in de buurt even een uitsmijter scoren.
We zitten heerlijk uit de wind in de zon op het terras aan een heerlijke uitsmijter komen Lia en Robert er ook aan, ze kwamen later uit het water en hadden het zelfde plan opgevat even uitrusten op het terras.
Het was heerlijk genieten op dat terras maar we moeten nog vullen en een 2e duik aan de Bergse diepsluis maken, we nemen afscheid van Robert en Lia en gaan naar Oud-Vosmeer om 300 Bar te vullen na een praatje met de eigenaresse gaan we naar de Bergse diepsluis.
Als we aankomen op de parkeerplaats is het lekker rustig, voordat we gaan duiken hang ik nog wat foto’s op waar en hoe de sepia rekjes te vinden zijn daarna omkleden, optuigen en het water in.
We hebben besloten on eerst rond het platform wat te rondneuzen daarna op zoek naar een rekje in de buurt van het platform die pijlinktviseieren zou bevatten en daarna wat sepia tentjes bezoeken.
Na het bezoek aan het platform gaan we proberen de pijlinktviseieren te zoeken maar helaas ik vind ze niet we gaan dan maar verder naar de sepiarekjes om te kijken of er enig sepia activiteit is waar te nemen.
Helaas ik denk dat het nog te vroeg is het water is 11 graden en normaal komen ze rond de 12 13 graden, er is geen een eitje te zien de stokken zijn nog helemaal kaal.
We gaan wat ondieper verder om wat dingen uit te proberen met de camera, Rob gaat los op een paardeanemoon ik ga op zoek naar de dahlia bij de trap dat kan een schitterende foto worden met tegenlicht.
Ik moet even goed zoeken en na een tijdje vind ik hem onder het rode wier, helaas is de dahlia helemaal ingetrokken en je ziet alleen een soort oranje kleurig leeg gelopen ballonnetje met een paar tentakels aan het uiteinde, hij laat zich deze keer niet van zijn beste kant zien.
6-P4200087-34723We zijn bijna bij de trap en gaan er maar uit het is weer leuk geweest, we lopen terug naar de auto en kleden ons om ruimen de spullen op en Rob gaat er gelijk vandoor omdat hij een beetje voor de spits richting huis wil rijden, ik ben blij dat ik lekker in de buurt woon 20 minuutjes rijden en ik ben thuis.
Als Rob weg is maak ik nog een praatje met bekende die ook net gedoken hebben en die met de aanwijzingen de sepiarekjes ook hebben gevonden maar ook zij hadden geen sepia’s gezien.
Na een tijdje ga ik ook naar huis het was weer een mooie duikdag, Rob bedankt voor de 2 mooie duiken.

Ik ben ongeveer 58 / 48 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 08:45 / 13:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 11 graden, het zicht was redelijk tot goed, ik ben max. 8 / 10,6 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten