Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bas Poelmann – Ghost Fishing verkenningsmissie in Ierland

Twee leden van het Ghost Fishing-team gaan op een verkenningsmissie in Ierland. Ze bezoeken een locatie in Noord-Ierland en een in West-Ierland – op zoek naar achtergelaten vistuig. Bas Poelmann en Marcel Kersten (tekst) doen verslag van deze verkennende operatie.

Operation ‘Stone & Steel’; Ghost gear removal missie Ierland 2018

In de loop van 2017 ontvangen we melding van een persoon die regelmatig ‘whale watching’ trips maakt naar Ierland. Zowel in het water als langs de kust ziet deze persoon achtergelaten vistuig liggen. Op basis van deze melding besluiten we in actie te komen. We kennen de omgeving niet en willen niet meteen een volledig clean-up team in actie laten komen. Het plan is om eerst een klein team erop uit te sturen om te kijken wat en hoe groot het probleem is. Een grotere clean-up zal gepland worden in september als er veel verloren vistuig wordt aangetroffen.

Hieronder is een kort verslag van deze 1e verkenningsmissie. 2 leden van Ghostfishing, Bas Poelmann en Marcel Kersten, reizen af naar Ierland om de situatie in kaart te brengen. Er zijn twee plekken uitgekozen, één in West Ierland en een in Noord Ierland.

fe488643-f612-40c0-9348-8520a7f5fca0-66905

De eerste plek is in West Ierland, Connemara. Dit is het westelijke deel van het graafschap Galway. De duiken worden gemaakt met duikschool Scubadive West, een 5 sterren Padi duikschool met alle voorzieningen. De beide eigenaren, twee broers die de duikschool runnen, zijn erg behulpzaam tijdens deze missie. Er is een RIBje met kapitein beschikbaar, net groot genoeg om ons met volledige uitrusting te vervoeren. Er worden duiklocaties uitgekozen waarvan men vermoedt dat er verloren vistuig ligt. We maken in totaal 6 duiken verdeeld over 3 dagen. Met onze DPV’s kunnen we efficiënt een groot gebied scannen. We komen iedere duik voornamelijk verlaten kreeftenfuiken tegen. Soms een enkele, andere keren een lijn met meer dan 10 fuiken. De fuiken zijn niet meer in gebruik; onder andere doordat de lijn met de oppervlakte is gebroken door bijvoorbeeld storm of scheepvaartverkeer. De vissers hebben niet de middelen om de fuiken te bergen dus blijven ze maar liggen. Gedurende deze verkenningsmissie gaan we de fuiken niet weghalen, alleen maar in kaart brengen. Bij elke vondst laten we een kleine SMB op. Aan de oppervlakte noteert de kapitein van de RIB de GPS coördinaten van de SMB die we oplaten zodra we iets gevonden hebben. Deze gegevens kunnen later weer gebruikt worden tijdens de ‘removal’ missie die gepland gaat worden als er voldoende achtergelaten vistuig gevonden wordt. Nadat de coördinaten zijn vastgelegd laat de kapitein de SMB leeglopen zodat we deze weer makkelijk onderwater kunnen trekken. Deze methode werkt erg goed. Naast de coördinaten maken we ook uitgebreid onderwaterbeelden van onze vondsten. Ook dit is weer handig voor de vervolgmissie. We hebben van Paralenz 2 o/w camera’s mee gekregen. Dit zijn camera’s speciaal gemaakt voor duikers. Ze zijn makkelijk te bedienen, compact en robuust; ideaal voor deze missie!

558d4682-5000-4e22-99ab-40f257c210c9 (1)-66905

Na drie duikdagen met Scubadive West, reizen we door naar Portstewart in Noord Ierland. Hier werken we samen met duikschool Aquaholics. Elke dag vertrekken we vanuit de haven van Ballycastle en we maken in totaal 5 duiken. Het onderwaterlandschap is hier anders dan in West Ierland. Ten eerste is het een stukje kouder. 8 graden ipv de 11 graden vergeleken met onze vorige locatie. Er moet preciezer op de kentering gedoken worden en dan nog kan er een vrij harde stroming staan. Nu komen de DPV’s helemaal goed van pas. De meest indrukwekkende duik is een wrakduik op de S.S. LoughGary. Een vrachtschip gezonken tijdens een storm gedurende de 2e wereldoorlog. Er ligt nog munitie in en rond het wrak, dus voorzichtigheid is geboden. De ‘score’ tijdens deze duik is een drietal kreeftenfuiken, een paar netten en een kleine hoeveelheid vistuig van sportvissers. Maar vergeleken met veel wrakken op de Noordzee is dit wrak verder erg schoon. De fuiken die we hier vinden zijn allemaal opengemaakt dus ze veroorzaken geen ongewilde bijvangst meer. Verder zijn ze mooi begroeid, de vraag is of zo een object überhaupt weggehaald moet worden. Een andere mooie duik is bij Farganlack point naast Rathlin Island. Hier is een mooie drop off tot een diepte van 300 meter. We zweven met onze scooters op een diepte van 30 meter langs de spectaculaire drop-off. We vinden hier alleen maar fuiken die in gebruik zijn, maar geen achtergelaten vistuig.

De conclusie na deze week duiken is: In West Ierland ligt genoeg om een Ghostfishing team van 6 man een weekje naar toe te sturen. De planning is nu om dit in september te doen. Dit is niet het geval in Noord Ierland. Deze plekken zijn allemaal vrij van vistuig; op zich goed nieuws!!

Zowel de boven water als de onder water zijn zowel West als Noord Ierland spectaculair. Scubadive West ligt aan een beschermde baai langs de ‘Wild Atlantic Way’. Eenbekende 3800 km lange kustroute langs de mooiste plekjes van Ierland. Connemara is een dunbevolkt gebied met hier en daar een klein dorpje. Wij verblijven in Tully Cross, een klein dorpje met 2 pubs en een hotel. Ook onderwater is het mooi, veel onderwaterleven en verschillende onderwater landschappen. Kelpwouden, zand en rotsbodems wisselen elkaar af.

De regio in Noord Ierland is ook indrukwekkend. De kustlijn bestaat voor een groot deel uit hoge rotswanden die verticaal de zee induiken.

De activiteiten van Ghostfising zijn niet mogelijk zonder steun van mensen en organisaties die ons een warm hart toedragen en geloven in onze missies. Een gedeelte van de funding is afkomstig van Gesellschaft zur Rettung der Delphine (GRD). Daarnaast hebben we ook giften ontvangen uit een fondsenwervingsactie via Facebook. Paralenz heeft een bijdrage geleverd door voor deze trip 2 onderwatercamera’s beschikbaar stellen. Hiermee hebben we onder maar ook boven water mooie beelden mee kunnen schieten! We willen ook graag vanaf deze plek onze sponsoren hartelijk bedanken voor hun steun aan het goede doel. Ook voor de toekomst hopen we dat we weer op jullie kunnen vertrouwen.

bae7cf7a-e76a-4179-8c80-aed8fbda3ec4-66905

1 reactie

  1. Mooi! Ik ben net terug van Ierland (niet om te duiken) en passeerde Tully Cross. Prachtig de Connemara!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief