Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Joeri de Paepe- Zeelandweekendje

Datum 14/08 – 17/08/2015
Locatie Zeeland

Tijdens een weekend in Zeeland bezoekt Joeri de Paepe verschillende duikplaatsen en ontdekt een hele grote diversiteit aan onderwaterleven. Ze duiken dan ook in zowel het Grevelingenmeer, de Oosterschelde als de Noordzee.

We trokken er met 3 op uit voor een weekendje Zeeland. We verbleven in het Landalpark Resort Haamstede in een bungalow met sauna. Bedoeling was om 6 duiken te doen en ook nog wat te genieten van de sauna, zon, zee en eten.

Vrijdagnamiddag checkten we in in de bungalow. Marleen kwam wat later, ze had de pech van in een paar files te staan. Geen nood, duik 1 wordt een avondje genieten van de sauna, terras, glaasje cava en aperitiefhapjes. Wij zagen het helemaal zitten! Zaterdagochtend trokken we, na ons aan huis gebracht ontbijt, naar Plompe Toren, een duikstek in de Oosterschelde waar je op de kentering duikt.
Er was veel volk, maar we waren eerst in het water, waardoor we konden genieten van een prachtig zicht onder water: we zagen massa’s en massa’s brokkelsterren, de stenen en oesters waren er volledig mee bedekt. Je hebt deze in verschillende kleuren, al hun armen kronkelen constant, het was echt een krioel onder water van het leven. De witte en oranje zeeanjelieren maakten het kleurenspel compleet. Tussenin zagen we af en toe nog een noordzeekrab, een verloren ‘gelopen’ grondel en wat krabben. Kompaskwallen dreven ons ook af en toe voorbij.
Na deze duik stond het Kabbelaarsrif op de planning, daar hebben we ook eerst gelunched vooraleer ons klaar te maken en te vertrekken. Ook hier was het zicht heel goed, we gingen richting de rifballen en zagen hier immens veel noordzeekrabben in alle maten. Vooral de kleintjes waren heel schattig. Ook kreeften, garnalen, bruine plooislakken, wieren, sponzen, kwallen, zwarte grondels en zoveel meer was er te zien. Na 70 minuten kwamen we voldaan boven aan de steiger.

Nog even de flessen gaan vullen en we konden weer genieten van onze sauna met een hapje en een drankje erbij. Zondag stonden we op met een blauwe hemel en stralende zon, onze duik in Westkapelle beloofde al goed te beginnen. We maakten ons deze keer klaar op een nabij gelegen parking. Daarna laadden we al ons materiaal in Marleen haar camionette, zodat zij alles dichtbij het strand kon droppen. Vandaar was het stappen naar het punt van te water gaan wel te doen. Een veel beter idee dan de vorige keer alles tevoet te moeten doen vanuit een straatje in het dorp. Onder water was het zicht iets minder, maar niet rampzalig.
De bunker konden we bewonderen, samen met de massa’s zeesterren die errond lagen. Ze waren er in alle maten, zelfs kleintjes van maar 5mm groot. Ook hier vonden we veel noordzeekrabben, echt hele grote, maar ook weer de babietjes. Aan de oude zeedijk konden we de dodemansduim bewonderen en de zeeanjelieren. In het ondiepere gedeelte staan er nog overblijfselen van de oorlog die helemaal waren begroeid met rode wieren, wel heel mooi om te zien. Na 45 mins duiken trokken we terug naar de wagen om daar te lunchen en onze spullen te laten drogen.De rest vd namiddag genoten we op het strand vd zon.

Maandag werd Marleen wakker met oorpijn, dus duiken zat er niet meer in. Ikzelf had een beetje keelpijn en aangezien het weer toch niet zo denderend was, besloten we het Watersnoodmuseum te bezoeken. Hier wordt de waterramp van 1953 heel goed weergegeven, we werden er stil van.
We hebben genoten van het Zeelandweekend, ook al hebben we minder gedoken dan gepland. We waren ook unaniem, volgend jaar komen we terug, maar maken er een midweek van, want een weekendje is toch te kort hoor.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief