Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Slecht zicht en gevlucht voor de onweersvliegjes

Een ochtendduik bij Stavenisse. Natuurlijk levert dat weer foto’s en een verhaal van John op.

 

Datum 01-08-2013
Locatie Stavenisse.

Een ochtendduik bij Stavenisse. Natuurlijk levert dat weer foto’s en een verhaal van John op.

We gaan maar weer eens een Oosterschelde duik maken het getij is ongunstig dus gaan we maar weer eens op Stavenisse kijken, ik heb John thuis opgehaald en we zijn samen richting Stavenisse gereden.

Het weer is perfect het is warm en de zon schijnt en het waait een heel klein beetje en als we aankomen bij de duikstek en daarna even het water controleren op zicht ziet dat er ook prima uit we kunnen vanaf de steiger zo naar de bodem kijken.

We maken de spullen klaar en kleden ons om en lopen richting het water als ik in het water sta tot borsthoogte zie ik mijn vinnen heel goed in dit heldere water, ik heb er zin in.

P8011959-001

We gaan onder en als we op een meter diepte zijn is het een grote stof bende wat een tegenvaller ik hoop dat als we wat dieper gaan dat het mee gaat vallen, helaas het blijft bagger onderwater het is zelfs zo slecht dat als John met zijn lamp even de andere kant op schijnt dat ik hem niet eens meer zie hij ligt net een meter van me vandaan en ik zie dan alleen een donkere vlek als het zo door gaat kappen we met de duik.

We hebben wat stroming mee en na een tijdje word het gelukkig wat beter, het viel me op dat ik nog geen galathea kreeftje had gezien, mijn gedachten waren nog niet vervlogen of ik zie een galathea kreeftje een van de vele die ik tijdens deze duik zou spotten.

P8011966

Ik wilde eigenlijk experimenteren met één snoot op een flitser maar het is zo stoffig dat ik alleen strepen met licht zie op mijn foto dus ik ga weer over op twee flitsers wat toch betere resultaten geeft met dit beperkte zicht.

Ik spot ook opvallend veel botervisjes waarvan vele zich verstopt hebben in een lege oesters ze zitten dan heel diep onderin de oester en laten zich niet zien.

En natuurlijk de vele zwarte grondels in een lege oester waaronder ook een lege oester met twee exemplaren eentje zwart en de andere bruin.

P8011990

Na een tijdje wijst John me een klein snotolfje aan in zeesla, natuurlijk moet je het zeesla tien keer rond draaien voordat het snotolfje te voorschijn komt maar als hij te voorschijn komt gaat hij mooi boven op het zeesla liggen, na een tijdje gaat hij weer onder het zeesla liggen en ik draai het zeesla weer voorzichtig om en gelukkig gaat hij weer boven op het zeesla liggen, hij ligt netje stil voor de foto.

Daarna zwemmen we op ons gemak weer richting de instap onderweg kom ik best wel veel galathea kreeftjes tegen de meeste duiken gelijk weg en soms blijven ze liggen voor de foto het blijven leuke beestjes.

Tijdens het terug zwemmen kom ik op een stukje zanderige bodem een viltkokeranemoon tegen het is maar een heel klein exemplaartje maar toch leuk om te zien.

P8012003

We komen weer mooi uit bij de instap en in de laatste meter is het zicht super ik maak dan nog een foto waarop geen stof op te zien is.

We gaan eruit en kleden ons om en ruimende spullen op we willen nog een bakje koffie drinken ik zet alles klaar en ondertussen had ik wel af en toe jeuk op mijn hoofd in eerste instantie dacht ik dat het een mug was maar het bleek dat we helemaal onder de onweersbeestjes zaten heel de auto zat vol en ook in de auto was het plafond helemaal bedekt met van die kleine friemel beestjes.

We gooien onze bekers met koffie in de prullenbak starten de auto en gaan er vandoor met de ramen van de auto open, zolang we rijden en er gaat een flinke wind door de auto is het niet erg maar zodra we stoppen voor een verkeerslicht worden we gelijk besprongen door die kleine friemel vliegjes gelukkig steken ze niet ze kriebelen alleen maar.

Ik zet John thuis af en we springen allebei uit de auto de deuren van de auto staan open en er vliegen allemaal kleine vliegjes uit.

Wat in eerste instantie een tegenvallende duik zou worden werd toch nog een leuke duik waar we toch weer leuke dingen hebben gezien, John bedankt voor de duik.

Ik ben 85 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:15 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 21 graden, het zicht was slecht tot matig, ik ben maximaal 9,3 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief