Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – De gouden kreukel!

Het had zomaar een titel van een Suske en Wiske kunnen zijn – de gouden kreukel. Het klinkt gewoon leuk maar voor mij werd de kreukel ook goud.

Datum  18-09-2015
Locatie  Uitreiking ONK
Y2
Voor het NK ONK 2015 had ik me 2 dingen voor genomen namelijk ik wil in het overall klassement mezelf verbeteren en ik wil minstens 1 foto bij de top 3 hebben.
Ik had geoefend samen met Lia op groothoek met model en ik had 2 goede onderwerpen voor visportret en macro de rest zou ik wel zien wat ik tegen kwam onderwater.
Ik wil het nu vooral over de kreukel hebben en voor de mensen die niet weten wat een kreukel is zegt alikruik iets meer of misschien wel Littorina littorea (de gewone alikruik) of de Littorina saxatilis (ruwe alikruik). Ik heb al een tijdje een fascinatie voor deze slak er liggen er honderden op een vierkante meter in de Oosterschelde maar ik zie er maar zelden een foto van voorbij komen.
Enkele jaren geleden heb ik voor de eerste keer een foto gemaakt van een kreukel en ik was eigenlijk verbaast wat ik zag je ziet namelijk de mooie zebraprint op zijn lijf de 2 tentakels met de 2 zwarte kraaloogjes daarin, gewoon prachtig. Na een paar mooie foto’s te hebben gemaakt vorig jaar was de keuze gemaakt voor de categorie macro het werd een kreukel van heel dichtbij.Y1
Ik heb van tevoren een flink aantal duiken gemaakt alleen maar om een kreukel op de foto te zetten wat na bepaalde tijd redelijk lukte maar het moeilijkste was om de foto’s niet openbaar te maken want je moet niet te veel prijs geven naar de concurrenten.
En dan is het zover de 2e dag van het NK ONK, ik ging deze dag voor de 3 onderwerpen namelijk visportret, ogen en macro. Eerst het visportret zodra ik een foto gemaakt had waar ik tevreden over was begon ik gelijk aan de macro foto. Er zijn duizenden maar dan ook duizenden kreukels onderwater maar het vinden van die ene die er goed voor ligt en dan ook nog zichzelf een beetje bloot geeft is best nog lastig. Je zwemt ondiep omdat kreukels in de getijdezone vertoeven maar gelukkig was het weer rustig anders was het een hele opgave geweest.
Y3Na tig foto’s was ik tevreden en had ik echt een heleboel foto’s die volgens mij zo goed waren dat de keuze heel erg moeilijk zou worden. Na een hele avond wikken en wegen had ik een paar foto’s over van kreukels waar ik echt enthousiast over was. Ik heb de foto’s nog een keer met een expert door genomen en eigenlijk kwam daar zo’n beetje de zelfde foto uit als ik in mijn gedachten had, de keuze was bepaald. Daarna heb ik de foto’s voor de wedstrijd ingeleverd en was het heel lang wachten voordat de uitslag bekend werd. Ik heb voor de uitslag tegen iedereen gezegd dat het leuk zou zijn dat de andere foto’s aardig zouden scoren maar dat het mij heel veel zou doen als ik goed zou scoren met de macro foto.Y4

En dan is het zover de uitslag van het NK ONK in Nieuwegein, na het uitreiken van de prijzen van de filmmakers en het ZK zijn wij aan de beurt.
Ze beginnen met het NK en starten zelfs eerst met de categorie macro, ze laten de foto’s van de top 10 zie in random volgorde, gelukkig zit ik erbij, dan worden de nummers 4, 5 en 6 bekend gemaakt en daar zit ik niet bij dus de spanning is bij mij om te snijden.
Dan word nummer 3 en 2 bekend gemaakt en daarna nummer 1 en daar staat mijn naam met mijn foto, YESSSSS! mijn missie is geslaagd goud voor mijn kreukel!

Ik heb in totaal 4 top 10 foto’s, groothoek met model 5e , visportret 4e en macro 1e en overall 7
Nu nog een keer voor het ONK en ook daar win ik goud met mijn kreukel en word ik zelfs 5e overall.
Ik vind het helemaal top en inderdaad het werd inderdaad een gouden kreukel

Voor iedereen die duikt in de Oosterschelde kijk eens goed naar deze ondergewaardeerde slak, ik moet wel toegeven dat een vergrootglas geen overbodige luxe is want een kreukeltje is tussen de 20 en 25 mm groot of klein het is maar hoe je het bekijkt.
Alle foto’s zijn gemaakt op de wedstrijd dag van het ONK.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief