Is de Reefolution nabij?
Geen grote betonblokken, maar riffen die direct aantrekkelijk zijn om op te duiken. Is dat ook wat jij wilt, steun dan de campagne van Team Reefolution!
Koraal is het grootste organisme op aarde, het is zelfs te zien vanuit de ruimte. Het leven in koraalriffen is meer divers dan in het regenwoud en 25% van het leven in zee direct is afhankelijk van koraal. Op Koh Tao, een eiland in de golf van Thailand waar het toerisme hoogtij viert groeit ook koraal. Haar vele duik- en snorkellocaties, in combinatie met de lage prijzen, maakt dit eiland een uitermate geschikte locatie om een PADI te halen. Dit wordt dan ook jaarlijks door vele toeristen gedaan, wat gevolgen met zich meebrengt voor de lokale koraalriffen. Het project Coral Gardening wil hier verandering in brengen. Een team van vier Wageningse studenten ‘’Team Reefolution’’ ondersteunt dit project en staat hiermee in de finale van de 1%studentbattle.
Team Reefolution
Wageningen University heeft haar focus op duurzaamheid, natuur en verbetering van leefomgeving. En dit trekt dan ook studenten aan die hierin geïnteresseerd zijn en zich hier mee bezig houden.
Namens ‘’Team Reefolution’’ nemen vier Wageningse studenten Justin, Martijn, Joyce en Bas deel aan de ‘’1% Student Battle’’. In de studentenwedstrijd werken acht teams aan elk een verschillend project mee. Deels door een probleemstuk op te lossen en deels door een crowdfundcampagne op te zetten. Alle acht projecten zullen in een ontwikkelingsland toegepast worden om levens lokaal of mondiaal te verbeteren.
Hun studies variëren van bedrijfskunde tot biologie maar ze hebben allen een passie voor het leven onder water. Ondanks de diverse achtergronden van Team Reefolution zijn zij zich bewust van de belangen van koraalriffen voor de gezondheid van de oceaan. Dit is dan ook de reden dat zij deelnemen aan de Student Battle met het project ‘’Coral Gardening’’, dat kunstmatige koraalriffen in Thailand op een aantrekkelijke manier wilt aanleggen.
Koh Tao
De totale wereldwijde inkomsten uit koraal zijn 9.6 miljard, wat natuurlijk fantastisch is voor de lokale economie, maar dit heeft echter ook een keerzijde. Het Thaise eiland Koh Tao is zeer populair en krijgt daarom bezoekers van over de hele wereld. De verschillende nachtelijke activiteiten, maar zeker ook het goedkope duiken zijn aantrekkelijk voor toeristen. Dit heeft tot gevolg dat de natuurlijke riffen belast worden door de vele duikers die, vaak onbedoeld, beschadigingen aanbrengen of voor vervuiling zorgen. Hierdoor nemen de riffen af en liggen sommige stranden vol met afval, waaronder plastic en glas. Omdat er geen systeem van statiegeld bestaat op Koh Tao en de kosten voor het afvoeren van glas daardoor erg hoog zijn, vormt dit een groot afvalprobleem op het eiland.
Coral Gardening
Om deze problemen te tackelen gaan Frank van Klaveren en Vera Aarden volgend jaar op Koh Tao het project ‘’Coral Gardening’’ opzetten. Met Coral Gardening zullen zij bezig gaan met het aanleggen van kunstmatige koraalriffen om zo de druk op de natuurlijke riffen te verlagen én meer nieuwe riffen te creëren. De reguliere manier voor het aanleggen van kunstmatige riffen maakt vaak gebruik van grote blokken beton die in de oceaan geplaatst worden. Door de lage groeisnelheid van het koraal gaat er echter een lange tijd overheen voordat deze riffen aantrekkelijk zijn.
Coral Gardening richt zich erop om koraalriffen aan te leggen die direct aantrekkelijk zijn voor duikers. Dit zal gebeuren door beelden onder water te plaatsen waar koraal op kan groeien. Toeristen zullen meegenomen worden in het productieproces van deze objecten en kunnen deze zelf plaatsen om hiermee bij te dragen aan de verbetering van riffen en bewust te worden van de belangen van (kunstmatige) riffen.
1% Student Battle
Team ‘Reefolution’ kan de kennis uit hun studies en hun enthousiasme gebruiken om Coral Gardening te helpen. Om Coral Gardening te ondersteunen zal het team op zoek gegaan worden naar de meest duurzame, lokaal beschikbare en goedkoopste materialen om de beelden te produceren. Zo wordt de impact op het milieu geminimaliseerd en worden de beelden op een zo efficiënt mogelijke manier geproduceerd. Daarnaast zullen zij een crowdfundcampagne starten om hiermee het project te ondersteunen.
Ben jij ook enthousiast geworden voor dit project en de verbetering van koraalriffen? Steun de campagne via deze link, of klik voor meer informatie.