In beeld – Zeeleven aan de voet van een windmolen
Op de Noordzee worden hele windmolenparken aangelegd. Maar wat leeft er aan de voet van die windmolens? Onderzoekers brachten het in beeld. Kijk de video!
Een team van onderzoekers is twee keer naar offshore windpark Borssele, kavels III & IV, gegaan voor monitoring. In oktober 2020 heeft De Rijke Noordzee daar, in samenwerking met Blauwwind, 2.400 platte oesters op de voet van enkele windturbines geplaatst.
De zomer daarop gingen de onderzoekers van Eurofins AquaSense en De Rijke Noordzee terug. Ze onderzochten naast de overleving, groei en reproductie van de oesters, ook de biodiversiteit. Hiervoor gebruikten ze E-DNA in het water en een onderwatercamera. Op de onderwatervideo’s is veel leven te zien rondom de steenbestorting en fundaties van de windturbines. In totaal zijn met de videobeelden 65 diersoorten en nog eens 24 soortgroepen gevonden. Deze laatste categorie wordt gebruikt voor dieren die niet tot op soort benoemd konden worden, omdat bepaalde details niet te zien waren. Deze groep kan soorten bevatten die al gevonden zijn, maar ook nog andere.
De analyse laat zien dat de ontwikkeling van de soortsamenstelling nog steeds gaande is in het jonge windpark. Komende zomer gaan de onderzoekers weer terug voor de volgende monitoring. De beelden in de video zijn een greep uit de diersoorten die aanwezig zijn in het windpark Borssele.