Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Bart Hoogeveen – Noordzeeduik op de klipper

Tijd voor een duik op de Noordzee. Duikreporter Bart gaat mee met Black Marlin en duikt op de klipper. Natuurlijk maakt hij ook een video van zijn duikdag.

Het was alweer een tijd geleden dat ik op de Noordzee had gedoken. Eigenlijk miste ik het een beetje en wilde ik wel weer een keer op de Noordzee duiken. Wat ik zeker niet miste, waren de lange dagen. In het verleden dook ik soms vanuit Nieuwpoort in België. De reistijd met de auto, het varen en twee Noordzeeduiken, daar ging erg veel tijd in zitten. Ik was dan circa 24 uur weg, wat erop neerkwam dat ik in de nacht vertrok en een dag later weer thuis kwam in de nacht.

Met Bas Poelman en Black Marlin is het mogelijk om één Noordzeeduik te maken. Hoewel 2 duiken op 1 dag ook tot de mogelijkheden behoort. Dat maakt de dag voor mij wat minder zwaar/lang aangezien ik al twee uur reistijd heb voordat ik in de haven sta. Toen de kans langs kwam om de Noordzee op te gaan om te duiken besloot ik me op te geven.

Een ander probleem was dat ik weinig opencircuitspullen meer heb en sidemount niet mijn voorkeur heeft voor de Noordzee. Mijn JJ CCR in GUE-configuratie mocht en kon mee. Ik besloot dus de keuze te maken om mijn JJ maar mee te nemen. Dit was gelijk een goede test voor andere duiken die ik dit jaar gepland heb vanaf een RIB (Rib staat voor Rigid Inflatable Boats).

De communicatie verliep soepel, het was duidelijk wat er verwacht werd. Er wordt bijvoorbeeld verwacht dat je een SMB van 1,8 meter en fluitje bij je hebt. Dat je flessen gelabeld zijn, ook als het lucht betreft. Daarnaast is het niet mogelijk om te wachten als mensen te laat aankomen bij de haven. De boot moet op een bepaald moment vertrekken, anders is hij te laat voor de kentering. Eigenlijk allemaal dingen die allemaal (best) logisch zijn voor een (Noordzee)duiker.

De betreffende dag stond ik om circa 3:30 op. Om circa 6:15 kwam ik aan in de haven. Daar had ik voldoende tijd om mijn spullen in te laden en mijn droogpak alvast aan te doen. Om circa 7:00 vertrokken we met de rib + spullen + duikers vanuit Stellendam.

Het eerste team ging te water en controleerde of het anker goed op het wrak lag. Peter en ik gingen als tweede team in het water. Het zicht was circa 8 meter schat ik. De structuur van het wrak was goed te zien. Er was veel leven aanwezig. Er zaten veel vissen op de bodem, maar er zwom ook veel steenbolk bij het wrak. Uiteraard waren er ook de nodige grote Noordzeekrabben aanwezig.

Aan het einde van de duik zagen we nog een grote spinkrab. Deze had ik al wel eerder gezien in Engeland, maar nog nooit in Nederland. Hoewel Oosterschelde-duiken leuk is, is de Noordzee toch wel mooier. Het wrak en het leven zijn duidelijk indrukwekkender op de Noordzee. Ook het zicht dat we hadden in de Noordzee, is gemiddeld beter dan de Oosterschelde.

Hoewel het niet iets is dat ik iedere week doe, was het zeker een geslaagde dag en voor herhaling vatbaar. Behalve een leuke dag waarbij je op het water zit met de RIB en het leven en een wrak onderwater bekijkt, maakt het je ook een betere duiker door een keer een ander soort duiken te maken met bijbehorende omstandigheden en uitdagingen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief