Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jos van Kampen – Chinese wolhandkrabben

Duikreporter Jos van Kampen maakt samen met zijn buddy een heerlijke en complete duik in het zoete water van de Spiegelplas. 

2019-04-18 Spiegelplas. Nederhorst den Berg.

Om 9:00 uur hadden ik met Piet afgesproken bij het hek van Ballast Nedam.

Piet was al aanwezig en had de duikstek al verkend. Naar de duiksteiger is het een heel eind lopen en met volle bepakking, droogpak aan, volle duikfles met trimvest en lood, is het echt werken en zweten voor die gepensioneerden. Met de mededeling: als het maar een mooie duik wordt hebben we het er voor over.

Eenmaal op de steiger hebben we even uitgerust en onze vinnen aangetrokken, cap en masker opgezet en handschoenen aangetrokken. Het water geeft op dat moment even een verkoeling na dat werken en zweten.

We zijn naar 8 a 11 meter afgedaald en daar links af. Het zicht was best en hier en daar was de thermocline goed zichtbaar. ( een overgang tussen twee lagen water met verschillende temperatuur en dichtheid, bijvoorbeeld in meren of oceanen. Het water onder de thermocline heeft een andere temperatuur dan de laag erboven ) Een ontmoeting met een Chinese Wolhandkrab die een voorpoot kwijt was geraakt was het eerste leven wat we tegen kwamen. Enkele grondels zagen we ook maar deze vluchten snel hun holen in als je dichterbij komt.

Op de terugweg zijn we op 3 a 4 meter gaan hangen, het zicht was hier goed en we hebben diverse Wolhandkrabben gezien eentje was zelf zijn maaltijd, een kreeftje aan het verorberen. Wat later kwamen we weer bij de steiger en hebben het water verlaten om over het fiets pad terug naar de auto te lopen

Aanvang duik: 9:37 uur.

Temp. Bovenwater: 13 graden.

Temp. Onderwater: 8 graden.

Max. diepte: 11.0 meter.

Duik tijd: 98 min.

Zicht: 5 tot 10 meter.

Omstandigheden: Zonnig.

DSC00006-80490

DSC00019-80490

DSC00025-80490

DSC00027-80490

DSC00031-80490

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief