Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Materiaal

Hij is er: de OM-system Tough TG-7

Er werd met spanning op gewacht. Zou Olympus, tegenwoordig OM-system genoemd, nog met een opvolger komen voor de TG-6? En wat zouden er allemaal voor nieuwe functies en verbeteringen worden doorgevoerd? Ron Offermans neemt de nieuwe TG-7 onder de loep.

Ook was het spannend omdat de markt voor compactcamera’s wordt ‘bedreigd’ door de smartphone. Smartphones hebben enorm veelzijdige fotofuncties waar massaal gebruik van wordt gemaakt. Dus zou er uberhaupt een opvolger komen? Ja dus! Maak kennis met OM-system TG-7.

Wat is er nieuw bij de TG-7?

Ik ben echter nog nooit een camera tegengekomen die na ruim vier jaar zo weinig is veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Er kan niet worden gezegd dat er op het gebied van digitale fotografie  geen ontwikkelingen meer zijn. Misschien komt het omdat de Tough zijn tijd ver vooruit was, of dat hij zo goed is dat er simpelweg niets meer te verbeteren was? Zeker op het gebied van onderwaterfotografie had de TG-6 in zijn prijsklasse geen gelijke. Is er dan helemaal niet nieuws?

Hardwarematig

USB-C
Uiterlijk is hij zo goed als onveranderd, of het zou de naam moeten zijn. De enige verandering is dat de USB-poort nu een USB-C ingang is geworden. Hiermee kan de camera sneller worden opgeladen en is de dataoverdracht sneller.

Nieuwe instellingen

Scenemenu: constructie
Het Scene menu heeft nu de rubriek “Constructie”. Dat is specifiek voor gebruik op een bouwplaats waar een robuuste camera ook wel wenselijk is. Hierin zitten een aantal foto-instellingen die hoge contrasten en slechte lichtomstandigheden aan kunnen. Een soort HDR-functie die ook al in het menu Onderwaterscene aanwezig is. Als de andere functies van het constructiemenu handig waren geweest bij onderwaterfotografie, zouden de constructeurs ze vast wel in het onderwaterscenemenu hebben ondergebracht.

Belichtingegalisatie bij intervalopnamen
Ook nieuw is de functie dat bij intervalopnamen de opeenvolgende opnamen, wat belichting betreft, beter op elkaar worden aangepast. Maar intervalopnamen zullen zelden worden gemaakt onder water.

Spraakbericht van 4 seconden
Het is met de TG-7 ook mogelijk om een spraakbericht van vier seconden op te nemen elke keer nadat je een foto hebt genomen. Hiermee kun je eventuele nuttige informatie aan een foto toevoegen. Het moge duidelijk zijn dat dit wederom onder water ietwat lastig is om te gebruiken.

Kleine wijzigingen
Het menu waarin je bepaalt in welk bestandstype en in welke resolutie je de bestanden opslaat, heeft er nu SF (super fine) bij gekregen voor JPEG-bestanden. Standaard is nu F (Fine). Daarnaast kunnen bestanden ook in CALS en CALS-H worden opgeslagen. Deze bestandsinstellingen zijn specifiek voor Japanse doeleinden en voegen eigenlijk niet toe.

Was er dan helemaal niets te verbeteren?

Zeker wel! Ik zou zo een heel wensenlijstje kunnen samenstellen. Ik geef al jaren cursussen bij Onderwaterhuis.NL specifiek voor de TG-camera’s. Ik heb al velen honderden onderwaterfotografen wegwijs gemaakt in de bediening, instellingen en mogelijkheden van de TG. Te vaak werd er nog geworsteld met het enorme aantal instellingen dat de bediening soms heel onoverzichtelijk maakt. 80% daarvan is totaal overbodig en zal in de praktijk nooit gebruikt worden. Deze zouden wat mij betreft voor het grootste gedeelte kunnen worden verwijderd of onzichtbaar gemaakt.

De camera zou ook een heel stuk praktischer worden als hij kon beschikken over een handmatige belichtingsmodus (M). TG-bezitters zijn macro-enthousiastelingen en gebruiken de camera graag in combinatie met een Weefine ringlight. Een ringlight met flitsboost kampt vaak met overbelichting tijdens automatische belichting. Via omzichtige trucjes kun je hier wel wat aan verbeteren, maar het blijft lastig.

Net zoals menglichtopnamen waarbij je het natuurlijke licht en het flitslicht ten opzichte van elkaar manipuleert. Deze techniek wordt door elke doorgewinterde onderwaterfotograaf gebruikt en maakt vaak het verschil. Deze menglichttechniek kun je min of meer ook met de TG gebruiken door in het menu de kortste sluitertijd in te stellen, maar in vergelijking met de belichtingsmodus M is dat veel omslachtiger. Zoiets als van Amsterdam naar Parijs rijden via Tokio!

Geen idee waarom de constructeurs dit nog steeds niet hebben mogelijk gemaakt. Het argument dat handmatige belichting te ingewikkeld zou zijn voor de doelgroep, is totaal in tegenspraak met het enorme aantal ingewikkelde en doelloze instellingen waarover de camera wel beschikt.

Overstappen?

Er is mijns inziens absoluut geen reden te bedenken om als je al een TG-6 hebt, deze in te ruilen voor een TG-7. Het is wel prettig dat de TG-serie is gecontinueerd. Mocht je TG-6 de geest geven, dan is het prettig om te weten dat hij voorlopig weer vervangen kan worden. Ook heel goed om te weten dat de TG-7 nog in het huidige PT-59 onderwaterhuis past en deze dus niet opnieuw hoeft te worden aangeschaft.

Conclusie

Misschien is het voor velen toch wel teleurstellend dat de camera niet echt verbeterd is, maar gezegd moet worden dat de TG nog steeds de beste optie is voor heel veel startende onderwaterfotografen. Er zijn wat dat betreft geen andere opties. Dus laten we blij zijn dat hij nog leverbaar is.

Speciale bijlage

Ron heeft inmiddels voor deze camera ook een speciale bijlage bij het Handboek digitale onderwaterfotografie uitgebracht, waarin de ins en outs van de TG-7 worden besproken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief