Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Handboek digitale onderwaterfotografie – nog meer bijlagen!

Het mooie van het Basishandboek digitale onderwaterfotografie is dat er losse bijlagen voor camera’s beschikbaar zijn. Komt er een nieuwe camera, dan schrijft auteur Ron Offermans een nieuwe bijlage. Ook nu – er zijn maar liefst drie nieuwe bijlagen, waarvan een voor een flitser.

De Olympus PEN E-PL-10 is al een tijdje op de markt, maar nu er ook een AOI onderwaterhuis op de markt is, was het tijd een bijlage te publiceren. Deze bijlage richt zich volledig op de combinatie PEN-10 met AOI onderwaterhuis.

De nieuwste ontwikkeling is dat een smartphone tegenwoordig een serieus alternatief is om onder water te fotograferen. Met een smartphone fotograferen is zo populair dat ze bovenwater de compactcamera’s al zo goed als verdrongen hebben. Het was even wachten op een praktisch onderwaterhuis zodat smartphones ook onder water hun marktaandeel konden gaan innemen. Op dit moment is dit in een sneltreinvaart op gang gekomen en zijn er nu al een kleine tiental verschillende modellen op de markt. De eerste bijlage voor een onderwaterhuis met een smartphone is de SeaLife Sportdiver SL-400. De reden hiervan is dat SeaLife in het verleden heeft bewezen uitstekende producten te leveren die altijd nauw aansluiten bij de behoeften van de onderwaterfotografen.

De praktijk heeft uitgewezen dat er ook behoefte is aan bijlagen voor flitsers, omdat een probleemloze samenwerking tussen camera en flitser onontbeerlijk is om goede foto’s te maken. Na de meest eenvoudige modellen van Sea & Sea en INON is de tijd aangebroken voor de meer geavanceerde typen. Deze flitsers kunnen zich nog beter aanpassen aan de TTL-systemen van de camera’s, maar het is wel handig als je weet hoe. Daarbij geeft hun hogere lichtopbrengst meer mogelijkheden wat betreft het uitlichten van situaties.

Olympus Pen E-PL-10

De Olympus PEN systeemcamera’s waren enkele jaren geleden ongekend populair bij onderwaterfotografen omdat een camera inclusief onderwaterhuis voor een klein € 1000,- te koop was. Toen Olympus, na de PEN-7, stopte met het produceren van eigen onderwaterhuizen, ging de populariteit snel achteruit. Een basisset met een onderwaterhuis van een ander merk in plaats van Olympus, werd al snel twee keer zo duur. Sinds kort is er echter voor de PEN-10 weer een goed betaalbaar onderwaterhuis van het merk AOI beschikbaar. De kwaliteit van een grote beeldsensor en de mogelijkheid om verwisselbare lenzen te gebruiken, zonder dat de set veel groter en duurder is dan die van een compact camera, is een goede reden om aan te nemen dat deze set weer een groot publiek zal aanspreken. Vandaar dat er meteen is gekozen voor een uitgebreide bijlage waarin niet alleen de basisfuncties worden behandeld, maar ook meteen plaats is gemaakt voor de geavanceerde functies.

Sea & Sea YS-D3

De nieuwste flitser van Sea & Sea, de YS-D3 is de meest geavanceerde flitser die Sea & Sea levert. Door twee onafhankelijk van elkaar opererende flitsbuizen, kan de flitser razendsnel achter elkaar flitsen. Naast uitleg over alle geavanceerde instellingen besteden de bijlagen ook veel aandacht aan de toepasbaarheid van de flitser onder verschillende omstandigheden, zoals macro en groothoek. Hierbij worden ook de effecten van diffusers en snoots besproken. Uiteraard wordt uitgelegd hoe je met flitsers het beste kunt voorkomen dat er teveel zweefvuil zichtbaar wordt in een foto.

SeaLife Sportdiver SL-400

SeaLife is eigenlijk het enige cameramerk dat zich exclusief richt op de onderwaterfotografiemarkt. Zij hebben zich altijd gericht op de grote groep duikers die gebruiksgemak belangrijker vinden dan heel geavanceerde functies. De huidige generaties, die grootgebracht zijn met een smartphone, hoef je niet te vragen welk diafragma of ISO-waarde ze gebruiken. Bij de meerderheid van de huidige onderwaterfotografen is deze kennis ook geen gemeengoed. Maar onder water foto’s maken is niet eenvoudig, Het is  nog steeds niet mogelijk om, zonder enige kennis van zaken, bij elke druk op de knop een prachtige onderwaterfoto af te leveren. Boven water zal dat over het  algemeen beter lukken.

Daarom is het goed te zien, dat het mogelijk is om met het Sportdiver onderwaterhuis, via een app, gebruik te maken van geavanceerde instellingen. Een smartphone heeft geavanceerde foto-instellingen, maar die zijn meestal een beetje verborgen onder de motorkap. Hiermee is het mogelijk, om de witbalans handmatig in te stellen, handmatig scherp te stellen en zelfs in RAW bestandsformaat te fotograferen. Afhankelijk van de smartphone is ook de ISO en de sluitertijd handmatig te gebruiken. Dit, en het voordeel van een ongekend groot zoekerbeeld en de wetenschap dat je het onderwaterhuis ook kunt gebruiken met smartphones die nu nog niet op de markt zijn, biedt ongekende mogelijkheden.

Om al die geavanceerde functies te gebruiken heb je wel enige kennis nodig. Vandaar dat een bijlage, die dit allemaal duidelijk  uitlegt, erg handig is. De bijlage geeft hoofdzakelijk uitleg over de instellingen die mogelijk zijn via de sportdiver app. De app is verantwoordelijk voor de communicatie tussen smartphone en onderwaterhuis. De bediening van de app wijkt, tussen de verschillende smartphones, alleen af tussen smartphones met één of meerdere lenzen. Daar wordt in de bijlage apart aandacht aan besteed.

Er is een veel groter verschil tussen de bediening van een iPhone en een smartphone met een Android besturingssysteem. De huidige bijlage is daarom alleen bedoeld voor de iPhone. Voor Android modellen zal er een aparte bijlage worden gemaakt, zodra de sportdiver app hiervoor geschikt is.

Naast uitleg over de bediening wordt er in de app ook aandacht besteed aan het gebruik van de smartphone in combinatie met externe verlichting.

De bijlagen horen bij het Handboek digitale onderwaterfotografie (basis). In het handboek worden alle fotografische technieken behandeld die je nodig hebt bij het maken van onderwaterfoto’s. Daarnaast geeft het inzicht in alle apparatuur die hiervoor beschikbaar is. Ook wordt er aandacht besteed aan het nabewerken van foto’s en uitgelegd hoe je door het naleven van een aantal compositieregels erin kan slagen mooiere foto’s te maken.

In de bijlagen lees je hoe je de fotografische technieken kunt instellen en uitvoeren op je eigen camera.

Er zijn (op datum publicatie) bijlagen beschikbaar voor:

SeaLife DC2000
Sea & Sea DX-6G
Canon Powershot G7X Mark II
Canon Powershot G7X Mark III
Sony Cyber-shot DSC – RX100 VA
Sony Alpha a6400

Olympus PEN E-PL-7
Olympus PEN E-PL-10 Uitgebreid
Olympus OM-D E-M5II
Olympus Stylus Tough TG-870
Olympus Tough TG-4
Olympus Tough TG-5
Olympus Tough TG-6 Basis
Olympus Tough TG-6 Uitgebreid
Olympus Tough TG-6 Aanvulling op basis

Sea & Sea YS-01 flitser
Sea & Sea YS-03 Flitser
Sea & Sea YS-D3 Flitser
Inon s2000 Flitser

Kijk voor actuele info over nieuwe bijlagen op de website van Handboek digitale onderwaterfotografie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief