Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2022 – Pieter de Groot

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2022 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Pieter de Groot.

Fireworm

Deze foto is door mij gekozen omdat het de eerste foto is die heb gemaakt met een iPhone in een onderwaterbehuizing. Ik geloof sterk dat mobiele telefoons op termijn de point and shoot camera’s zullen vervangen, en met reden. Met een paar simpele zaken als een onderwaterbehuizing voor een telefoon en een zaklamp voor onderwater kun je vrij eenvoudig al de mooiste foto’s maken.

Deze Bearded fireworm poseerde prachtig bovenop het zachte koraal dat hij voor lunch had uitgekozen. Door een losse zaklamp boven hem te houden creëerde ik een lichtval van bovenaf waardoor de schaduw van het onderste gedeelte van de fireworm in zijn schaduw mooi contrasteert met de felgekleurde en verlichte bovenkant. Door een korte sluitertijd en lage ISO in te stellen was het mogelijk het meeste licht van buiten buiten te sluiten, wat de donkere achtergrond creëert.

Iphone 12
Kraken KROH 03 onderwaterhuis
Scubapro onderwaterlamp
ISO 32
4.2 mm zoom
Diafragma F 1.6
Sluiter 1/1400

Heaven’s gate

Bij sommige foto’s valt alles op de juiste plek op het juiste moment. Dit is een van de minder bekende locaties op Bonaire om te duiken. Hij is ook niet op de kaart gemarkeerd als dive site.
Wonend en werkend op Bonaire kom ik hier vaker en ik heb deze plek voor mijzelf Heaven’s gate of Atlantis Gates gedoopt. Het moment dat ik er deze duik voorbij kwam, hadden wij net een technische duik afgerond en kwamen wij in de laatste decompressiestop hier langs, precies op het moment dat deze school Horse-eye jacks rond de structuren onder water cirkelden. De vissen dienen in mijn fantasie als poortwachters en mogen bepalen wie er vrij toegang tot de onderwaterstad Atlantis krijgt en wie buiten de deur zal moeten wachten of zijn heil ergens zal moeten zoeken.
De foto is gemaakt met een “extreme” groothoeklens, alleen gebruik makend van het aanwezige zonlicht. Welkom bij Atlantis.

Olympus OMD 5 mark 2
Nauticam EM 5 – 2
ISO 200
Zuiko 8 mm Fisheye
Diafragma F10
Sluiter 1/160

Portret

Soms spreekt een foto je aan zonder dat je een duidelijke reden kunt noemen waarom. Deze foto doet dit voor mij.Het model op deze foto is 15 jaar oud en is zijn allereerste duik aan het maken, vanaf het eerste moment is hij een talent in het water en geniet hij zichtbaar van de hele ervaring. Voor deze duik was ik mee als fotograaf en heb ik een kort moment gevonden om van hem dit portret te schieten.
Waar ik andere foto’s zo clean mogelijk schiet, heb ik er bij deze foto voor gekozen om recht op mijn model af te flitsen – dit creëert in combinatie met de juiste camerasettings de donkere achtergrond waar zijn masker en snorkel zo mooi bij afsteken. Tevens laat deze belichting zijn ogen heel mooi uit het masker komen.
Deze manier van belichten zorgt voor veel backscatter in de foto, wat ik als fotograaf vaak wil vermijden. Echter bij foto’s met een serieuzere uitstraling vind ik de deeltjes juist bijdragen aan de textuur van de foto. De combinatie van zijn serieuze blik die mij dwars door de lens heen aanstaart, de donkere achtergrond, het grote contrast met het felle oranje en het zwart en uiteindelijk de deeltjes die overal in beeld zweven, maken dit voor mij een speciale foto.

Olympus OMD 5 mark 2
Nauticam EM 5 – 2
Inon Z240 x2
Olympus 9-18 mm lens (18 mm ingezoomd)
ISO 200
Diafragma F 16
Sluiter 1/160

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2022. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Pieter de Groot op DuikeninBeeld 

Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief