Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Ton van der Plas in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is de beurt aan Ton van der Plas!

Ton van der Plas (1953) uit Noordwijk is een onderwaterfotograaf maar hij ziet zichzelf meer als ‘kieker’ dan onderwaterfotograaaf. Toch zijn de foto’s die hij met enige regelmaat op Facebook plaatst, voor mij meer dan voldoende reden om ook Ton te interviewen en zijn portfolio hier op DuikeninBeeld te plaatsen.

Ton behaalde al in 1988 zijn duikbrevet en begon rond 1990 met filmen. De reden? “Sinds 1977 viste ik op zee, vaak op wrakken (inmiddels ben ik al jaren gestopt met die hobby). Ik was altijd benieuwd hoe het er uit zou zien onder water en dat was dan ook de reden om een duikcursus te doen. Later kwam het idee om dit vast te gaan leggen met video.”

Zelfbouw
Ton is een handige jongen – hij bouwde veel zelf: “Lange tijd heb ik opnamen gemaakt met zelfbouw-videohuizen. Ook de lampen waren eigen ontwerpen. In die tijd waren er nog geen Li-ion accu’s en was je aangewezen op nikkel-cadmium (NiCd) cellen en halogeen. Een beetje accupack met hoge capaciteit was aardig aan het gewicht. De hele set, bestaande uit twee lampen en een camerahuis, zat in de buurt van de twintig kilogram! Op een gegeven moment werd het mij te veel gesjouw over de dijken in Zeeland. Dus ging ik op zoek naar iets anders – het werd een huis van Light&Motion, gemaakt van aluminium en lekker licht van gewicht. De lampen werden led en li-ion, dus wat dat betreft is het duikleven een stuk lichter geworden!”

Camera’s
In de loop der jaren volgde een serie van gebruikte videocamera’s, variërend van S-VHS, Hi8, MiniDV tot de harddisk-camera. Tot hij een camera vond die hij erg goed bij hem vindt passen: «Op een gegeven moment kwam Sony uit met de RX100-serie, een compacte fotocamera dat eigenlijk alles had wat ik wilde. Klein, licht, goede specificaties, snelle autofocus en video. Aanvankelijk gebruikte ik deze camera in een low-budget onderwaterhuis uit China en nu gebruik ik hem met een Nauticam onderwaterhuis. Ik heb zelf een tray gemaakt met wat flipdeurtjes, zodat ik onder water in enkele seconden kan wisselen tussen standaardlens, groothoek en macro met of zonder snoot.»

Fotowedstrijden en publicaties
Ook aan Ton vraag ik of hij als onderwaterfotograaf wel eens meedoet aan (online) fotowedstrijden en of zijn foto’s gepubliceerd worden. Een duidelijk antwoord! “Aan wedstrijden doe ik eigenlijk niet mee. Ooit heb ik wel een foto ingeleverd op Duikvaker, maar dat was helaas zonder resultaat.” En zijn foto’s zijndan wel (nog) nooit in de bladen en in online magazines verschenen, Ton deelt zijn foto’s wel met enige regelmaat op Facebook voor zijn online vriendenkring.

Favoriet
Elke (onderwater)fotograaf heeft wel zijn of haar voorkeur wat techniek of thema betreft. Welke vorm van onderwaterfotografie is bij Ton favoriet? “Ik heb niet echt een favoriet, ik vind alles wel leuk eigenlijk. Maar misschien met dan toch een lichte voorkeur voor macro. Wat ik nooit doe, zijn modelfoto’s.”

Bucketlist
Ton dook en fotografeerde op de Canarische eilanden, in Egypte, Indonesië en natuurlijk in Nederland. Nie zo zeer een bestemming is favoriet, maar wel de temperatuur van het water: “Ik heb het eigenlijk overal wel naar mijn zin onder water. Maar ik ben wel een liefhebber van aangename watertemperaturen. ‘s Winters ga ik bijvoorbeeld niet onder water in Nederland.” Zijn bucketlist? “Nou als ik moet kiezen, dan zeg ik ‘warm’. En dan zou ik het geen bezwaar vinden om een bobbit worm tegen te komen.”

Hobby
Ton is echte een hobbyfotograaf die het gemakkelijk naar zijn zin heeft in het water en er ook veel plezier aan beleeft. “Fotografie is puur hobby.  Ik probeer mezelf te verbeteren door zo veel mogelijk te duiken en van m’n fouten te leren. Want te leren valt er nog veel.»

Het is leuk om Ton te hebben gesproken. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog wel even doorgaat met deze prachtige hobby en zo nog menig mooi plaatje zal schieten onder water!

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

2 reacties

  1. Leuk artikel Ton en René! Ik heb ervan genoten! Tot aan de waterkant! Alex

    REAGEREN
  2. Dank je Alex!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief