Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

De grijze zeehond ontmaskerd

Happie is terug! De bekende grijze zeehond Happie speelt een belangrijke hoofdrol de NTR documentaire van het programma De Kennis van Nu, waarin de makers zich afvragen of de grijze zeehond wel zo’n schattig knuffeldier is.

Al een paar jaar spoelen er zwaar verminkte bruinvissen aan op de Nederlandse stranden. De doodsoorzaak was een raadsel. De Kennis van Nu volgt het spoor dat leidt naar een zeeroofdier met een zeer hoog knuffelgehalte: de grijze zeehond.

Wie is de dader?

Het was een groot raadsel wie de kleinste walvissen die er zijn, aanvalt. Waren het vissers die de dieren uit hun netten sneden, scheepsschroeven, orka’s, vossen of misschien een ander roofdier?

Forensisch onderzoek

De bruinvissen ondergingen in een uitvoerig forensisch post-mortem onderzoek. De wonden bleken perfect te matchen met het gebit van de grijze zeehond. Maar pas toen de onderzoekers in verschillende bruinviswonden DNA van de grijze zeehond aantroffen, was the smoking gun gevonden. En het bewijsmateriaal groeit. Voor het eerst in de geschiedenis is een grijze zeehond gefilmd die een bruinvis opvreet. De Kennis van Nu heeft de primeur om dit unieke materiaal te vertonen.

Een nieuw dieet

Het menu van de grijze zeehond beperkt zich al lang niet meer tot vis. Inmiddels is ook de gewone zeehond niet meer veilig voor de brutale grijze zeehond. Wat betekent het voor mensen dat de grijze zeehond blijkbaar ook zoogdieren lust? Is het nog wel veilig om te zwemmen in de Noordzee? Biologen raden aan om op veilige afstand te blijven om ongelukken te voorkomen.

Van knuffeldier tot roofdier

Het imago van de grijze zeehond als een schattig knuffeldier is voorgoed aan duigen. Het is het grootste roofdier van Nederland en het wordt tijd dat we dat accepteren en ermee leren omgaan.

 

Bron: De Kennis van Nu
Foto: Jeroen Zetz

Hieronder een korte preview van de uitzending, die op woensdag 11 maart om 19:20 uur op NPO2 in De Kennis van Nu wordt uitgezonden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief