Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Diepste onderwaterbronnen in Stille Oceaan ontdekt

onderwaterbronnen_MBARI_2Wetenschappers hebben voor de kust van Mexico de diepste onderwaterbronnen in de Stille Oceaan ontdekt.

Het gebied met bronnen beslaat 400 meter op de zeebodem en bestaat uit zeker drie heuvels waaruit water en olieachtige vloeitoffen omhoog spuiten.

De zogenoemde ‘oceaanschoorstenen’ bevinden zich op 3,8 kilometer diepte en liggen 150 kilometer voor de kust van de Mexicaanse stad La Paz.

Dat meldt het Amerikaanse Monterey Bay Aquarium Research Institute.

Robot

De geologen kwamen de bronnen op het spoor met behulp van een onbemande onderzeeër die de zeebodem in kaart bracht.

De oceaanschoorstenen werden bij toeval aangetroffen. “Van tevoren wisten we alleen dat dit gebied erg diep was en er veel sediment was te vinden”, aldus hoofdonderzoeker David Caress op nieuwssite ScienceDaily. “We hadden geluk dat de bronnen zich in ons onderzoeksgebied bevonden.

Na de ontdekking van de onderwaterbronnen stuurden de onderzoekers er een onderwaterrobot op af. Dit voertuig maakte videobeelden, verzamelde stukjes rots en nam watermonsters op de zeebodem.

onderwaterbronnen_MBARI_1Modderig

Uit het robotonderzoek blijkt dat de oceaanschoorstenen oprijzen uit een zeer modderig gebied. Het water dat uit de heuvels spuit bevat veel koolstof en trekt daardoor waarschijnlijk specifieke dieren aan zoals borstelwormen en krabben.

De diepste oceaanschoorstenen ter wereld liggen niet in de Stille Oceaan, maar in de Kaaiman-trog in de Caribische zee. Deze bronnen liggen op 4968 meter diepte.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief