Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Geef de vaquitadolfijn een kans

vaquita_dolfijn_wnfHet Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de hulp van het Nederlandse publiek in om een van de zeldzaamste dolfijnen ter wereld voor uitsterven te behoeden: de vaquita in Mexico. Er leven nog maar zo’n 100 van deze kleine, schuwe dolfijnen. Door Mexicaanse vissers te voorzien van nieuwe netten waar de dieren niet meer in verstrikt raken, krijgt de kleine dolfijnsoort kans om te overleven.

De vaquita leeft uitsluitend in de Golf van Californië bij Mexico. De grootste bedreiging zijn visnetten waar ze in vast komen te zitten. Vaquita’s zijn zoogdieren die af en toe naar boven komen om lucht te happen. Als ze onder water verstrikt raken in de netten verdrinken ze. De populatie is de afgelopen drie jaar al met meer dan de helft afgenomen. Naar schatting verdrinkt elk jaar één op de vijf dieren. Er leven nog maar 25 vrouwtjes die zich kunnen voortplanten. Zonder maatregelen kan de vaquita al in 2018 zijn uitgestorven.

Verbod visnetten
Het WNF heeft met andere natuurbeschermingsorganisaties jarenlang aangedrongen op een verbod van de oude visnetten die de dieren fataal worden. De Mexicaanse overheid besloot onlangs om deze zogenoemde kieuwnetten de komende twee jaar te verbieden. Dit is het moment voor het WNF om in actie te komen en ervoor te zorgen dat de lokale vissers voortaan nieuwe vaquita_dolfijn_net_wnfnetten gaan gebruiken waar de vaquita niet in verstrikt raken.

De oude netten kunnen de dolfijnen niet zien, omdat het geluid waarmee ze navigeren niet wordt weerkaatst. In hun jacht op vissen, zwemmen de dieren de netten in waar ze hopeloos verstrikt raken en verdrinken. De nieuwe, vaquitaveilige visnetten, die met steun van het WNF zijn ontwikkeld, weerkaatsen wel het geluid van de dolfijnen. Dat zorgt ervoor dat zij uit de buurt blijven van de netten.

Overleven
Voor het overleven van de vaquita is het cruciaal dat de vissers komende twee jaar overstappen op vaquitaveilige netten. Het WNF roept de hulp van Nederlandse donateurs in om dat te realiseren. De Mexicaanse overheid heeft geld uitgetrokken om vissers uit te kopen. Daarnaast wordt de lokale bevolking meer betrokken bij het toezicht op en de handhaving van het verbod op de oude visnetten.

Als de oude visnetten voorgoed worden uitgebannen, is de kans groot dat de vaquita zeer geleidelijk zal herstellen. De verwachting is dat de populatie dan met 4 procent per jaar groeit. Dat komt neer op drie dolfijnen per jaar. Het zal dan tachtig jaar duren voordat er weer een relatief veilig aantal van duizend vaquita’s leven.

HELP MEE DE VAQUITA-DOLFIJN TE REDDEN

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief