Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Instagram link in bio / Natuur / Nieuws

Sportduikers verwijderen 3350 kilo afval uit Noordzee vol zeepaarden

De 22ste expeditie van Duik de Noordzee Schoon is voltooid – de gepassioneerde vrijwilligers hebben tijdens de zesdaagse trip naar schatting 2500 kg visnetten en 850 kg vislood verwijderd van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken in de Noordzee. 

Copyright DDNS – Joost van Uffelen
Copyright DDNS – Joost van Uffelen

Er zijn 13 duiken gemaakt op 11 verschillende wrakken. Oude vislijnen, (warrel)netten, vishaken en giftig vislood vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Zondag hebben de duikers ongeveer 2500 kilo netten en 850 kilo vislood uit zee aan land gebracht. Ook nu nog zaten er weer veel dieren, waaronder kreeften, krabben en vissen, verstrikt in dit afval. De dieren die nog in leven waren, zijn zorgvuldig door de vrijwilligers bevrijd.

Opvallend veel zeepaardjes

Een opvallend aspect aan deze expeditie was de voortdurende aanwezigheid van naar schatting duizenden jonge kortsnuit zeepaardjes (Hippocampus hippocampus). Ze zweefden in de waterkolom of hielden zich soms vast aan stukjes wier. Door het rustige weer van de afgelopen week waren deze prachtige zeepaardjes in alle drie de landen goed waarneembaar. Hadden de vrijwilligers vorig jaar nog een bijzondere ontmoeting met een tuimelaar, dit jaar was het snorkelen met zeepaardjes de onvergetelijke ervaring.

Copyright DDNS – Joost van Uffelen
Copyright DDNS – Joost van Uffelen
Copyright DDNS – Joost van Uffelen

Ruim 100.000 kilo afval

Samen met andere expedities van de afgelopen 13 jaar hebben vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon inmiddels meer dan 100.000 kilo afval geborgen van wrakken in de Noordzee. Scheepswrakken fungeren als biologische hotspots in zee, waarbij ze dienen als kraamkamers of schuilplaats voor veel dieren. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken omdat hier veel haakpunten aan zitten en deze luwe plekken veroorzaken in de stroming. Het afval is soms moeilijk te bergen omdat het vastzit aan wrakdelen of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers nemen de uitdaging aan en verwijderen het afval met de hand om verstoring van het onderwaterleven tot een minimum te beperken.

4 reacties

  1. Waar is t zeepaardje nou? 😉

    REAGEREN
  2. Leuk! 😀

    REAGEREN
  3. Hulde 👌

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief