Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Zeldzaam zeegras bij Afsluitdijk

Onderzoekers hebben in de Waddenzee bij de Afsluitdijk groot zeegras ontdekt. Dat is voor het eerst sinds de jaren dertig van de vorige eeuw, meldt de Waddenvereniging.

Het gras verdween door een schimmelziekte in de tijd dat de Afsluitdijk werd aangelegd.

Het zeegras zou zijn gevonden aan de Waddenzeekant van de Afsluitdijk. Twee wortelstokken en een blad van het zeegras zijn per toeval gevonden bij onderzoek naar wadslakje. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). De Waddenvereniging kijkt of het mogelijk is de vindplaats af te zetten. ”Boten kunnen het groot zeegras dan niet beschadigen met hun sleepnetten.”

Verstopplek

“Zeegras is een prima verstopplek voor jonge vis, kreeftjes en slakjes. Rog en steur leggen er hun eitjes”, zei een woordvoerster donderdag. “Door de wortels zorgt het gras bovendien voor versteviging van de zeebodem, anders dan zeewier dat zich hecht aan een steen of zware schelp.”

In brak water bestaan twee varianten: klein zeegras (Zostera noltii) en groot zeegras (Zostera marina) – de laatste is in Nederland een beschermde plant.

Toekomstig herstel

De Waddenvereniging, Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten doen al jaren pogingen zeegras terug te laten keren in de Waddenzee. “Zeegras zorgt zelf voor de meest gunstige omstandigheden om te groeien. Dat zijn helder water en een lage stroomsnelheid. Er is dus zeegras nodig om het zeegras te kunnen herstellen. Nu het toch ergens blijkt te groeien, geeft dat hoop voor toekomstig herstel.”

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief