Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Ikea-lampenkapjes op de stranden

Ooit gehoord van het Ikea-lampenkapje? Een kwallensoort die vorige maand ineens op de Nederlandse stranden te vinden was.

Vanaf half augustus lag het strand soms vol met lampenkapjes. Bijzonder want deze kwallensoort kom je hier niet vaak tegen. Maar toen bleek ook nog dat het om een andere soort ging dan iedereen dacht. In plaats van het gewone lampenkapje, Aequorea vitrina, bleek het om Aequorea forskalea te gaan. Deze lampenkapjessoort komt in onze streken nog minder voor.

Lampenkapjes zijn geen echte schijfkwallen, maar het kwallenstadium van een poliep. Ze kunnen zo’n 17 centimeter in doorsnee worden en zijn doorzichtig als glas. Hun vorm lijkt op een ouderwetse lampenkap met franje, vandaar de naam. Langs de randen lopen verticale strepen die tot halverwege de hoed komen. Aan de onderzijde hebben lampenkapjes een tentakelkrans.Aan de hoeveelheid tentakels kun je zien met welke soort je te maken hebt. De Aequorea forskalea hadden veel minder tentakels dan de ‘gewone’ lampenkapjes. Omdat deze diersoort weinig in ons land wordt gevonden, is er nog geen Nederlandse naam voor Aequorea forskalea. Peter Forsskål, de bioloog naar wie de wetenschappelijke naam verwijst, was een Zweed, een leerling van Linnaeus. Het dier is daarom voorlopig ‘ikea-lampenkapje’ genoemd.

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief