Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Special guest Fred Buyle fotografeert op één teug adem en met alleen natuurlijk licht

Op zondag 11 november organiseert DuikeninBeeld op Nature Talks 2018, het festival voor de natuurfotograaf, een speciaal programma waarin de onderwaterwereld centraal staat. Met binnen- en buitenlandse onderwaterfotografen en -filmers. Speciale gast is de Belgische explorer en onderwaterfotograaf Fred Buyle, die de natuur onder water op één ademteug vastlegt.

Fred Buyle (1972) is freediver en explorer. In 1995 vestigt hij zijn eerste wereldrecord en besluit dat freediving zijn toekomst is.  Vanaf 2002 combineert hij het freediven met onderwaterfotografie, waarin duidelijk invloeden van zijn artistieke achtergrond terugkomen – zijn opa was in 1890 al een pionier binnen de fotografie, en zijn vader schilderde en fotografeerde ook.

De benadering van Fred is simpel. Alles wat hij nodig heeft, is water, het beschikbare licht, een camera en één teug adem. Niet meer en niet minder! Als freediver kan hij op die manier unieke momenten vastleggen. Wat zijn onderwaterfoto’s anders maakt, is zijn zen- en minimalistische benadering van de onderwaterfotografie.

Maar het gaat hem niet alleen om de fotografie – hij vraagt met zijn foto’s en film ook aandacht voor de oceanen en het belang om deze gezond te houden. Sinds 2005 assisteert hij marien biologen bij veldwerk. Als freediver kan hij dieren ongemerkt naderen en kan hij assisteren bij het aanbrengen van akoestische en satelliettags of bij het nemen van DNA-monsters. Ook adviseert hij internationale onderzoeksteams en legt hij hun werk vast. Zijn beeldmateriaal wordt gebruikt voor grote internationale campagnes rond de bescherming van de oceanen, waarbij hij juist de schoonheid wil laten zien en niet alleen een negatief beeld wil schetsen.
Freds werk wordt gepubliceerd in internationale (duik)bladen als National Geographic, Diver, Unterwasser, The New York Times en wordt ook gebruikt door grote merken als Decathlon en Mares (waarvan hij ambassadeur is).

    

Special guest

Fred Buyle is de speciale gast op de DuikeninBeeld-dag tijdens Nature Talk en sluit het programma om 17 uur af. Hij zal meer vertellen over groothoekfotografie met het aanwezige licht tijdens het freediven. Natuurlijk laat hij een selectie van zijn indrukwekkende foto’s zien. Er is tijdens de presentatie alle gelegenheid om vragen te stellen en met Fred in gesprek te gaan.

Ben je niet in de gelegenheid om op zondag naar hem te luisteren, op zaterdag geeft hij tijdens het Nature Talks-festival een presentatie over conservatie. Dit valt echter niet onder het DuikeninBeeld-ticket.

Wil je erbij zijn en tickets bestellen? Of wil je meer informatie over het DuikeninBeeld-programma op Nature Talks? Klik hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief