Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Duikfoto’s bewerken met AI | Cursus

AI wordt steeds meer deel van het ‘gewone’ leven. Ook voor je onderwaterfoto’s kun je het gebruiken. Bij fotograaf Ron Offermans kun je de ins en outs leren.

Fotobewerkingsprogramma’s kondigen regelmatig nieuwe updates aan. Bij elke update komen er meer mogelijkheden bij om foto’s te bewerken. De laatste ontwikkelingen staan op dit moment in het teken van AI.

Bij de meeste mensen gaan meteen alarmbellen rinkelen. AI is behoorlijk controversieel. Het zou het vakmanschap ende  creativiteit van de mens kunnen ondermijnen. Op het gebied van fotografie zou je geen onderscheid meer kunnen maken tussen een door een fotograaf of door een computer gemaakte foto. Of elke mislukte foto kan door AI omgetoverd worden tot een wereldplaat.

Het origineel.
De bewerkte foto.

Toegegeven… soms sta je versteld van wat er op dit gebied mogelijk is. Toch zijn er nog veel beperkingen en zijn beelden die tot stand zijn gekomen met AI, nog wel redelijk goed te herkennen, zeker op het gebied van onderwaterfotografie. Blijkbaar zijn de databases, waar dit soort programma’s mee worden gevoed en getraind, nog niet voldoende voorzien van onderwaterfoto’s. Dit zal ongetwijfeld in de toekomst nog wel gaan veranderen.

Selectieve aanpassingen

Buiten dat is het volledig creëren van nieuwe foto’s, op basis van een korte tekstopdracht (prompt), maar een klein onderdeel van AI. Een veel belangrijkere functie van AI in een fotobewerkingsprogramma is het analyseren van de inhoud van een foto. Ook hier zijn waarschijnlijk technieken toegepast om het web af te speuren naar beeldmateriaal om de databases te vullen. Zo worden gezichten en onderwerpen haast moeiteloos herkend.

Dit scheelt enorm veel moeite en tijd als je selectieve aanpassingen wilt maken in een foto. Dit zijn aanpassingen die al veel langer bestaan, maar met AI beter en sneller kunnen worden uitgevoerd. Ook het opvullen van een verwijderd object wordt nu zo goed als onzichtbaar, omdat het wordt opgevuld met details uit de omgeving. Zelfs als je het beeld naar boven of opzij uitbreidt, verschijnen nieuwe details die naadloos passen bij de rest van het beeld. Deze functies, vaak in combinatie met reeds bestaande technieken, breiden de mogelijkheden ernorm uit.

Voordeel

Voor mij weer een uitdaging om te ontdekken wat dit te bieden heeft op het gebied van onderwaterfotografie. Door de vaak lastige omstandigheden die we als onderwaterfotografen ondervinden, komt het regelmatig voor dat foto’s voor verbetering vatbaar zijn. Mijn conclusie is dat we als onderwaterfotografen hier zeker ons voordeel mee kunnen doen.

Cursus volgen?

Ron Offermans heeft zijn cursus ‘Onderwaterfoto’s nabewerken” een grondige update gegeven en nabewerking met AI toegevoegd. Hij geeft de cursus op afspraak. Heb je interesse, stuur een mailtje naar fotograaf@ron-offermans.nl.

Het origineel.
De bewerkte foto.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief