Fototips van Ron: kwallen
De een vindt ze fascinerend, de ander blijft het liefst een heel eind uit de buurt: kwallen. Eén ding is zeker, de dieren doen het prima op de foto. Hoe je ze goed in beeld brengt? Ron Offermans geeft je tips.
Kwallen heb je in Nederland van het vroege voorjaar tot het late najaar. In het voorjaar zijn het hoofdzakelijk oorkwallen en kompaskwallen en in het najaar heb je de meeste kans om zeepaddenstoelen tegen te komen. De zeepaddenstoelen zijn het grootst en ontegenzeggelijk het meest fotogeniek.
Tegenlichtopnamen
Omdat kwallen voor een groot deel transparant zijn, lenen ze zich perfect voor tegenlichtopnamen. Je kunt ze zelfs tegen de zon in fotograferen. Dat lijkt moeilijker dan het werkelijk is. In feite is het fotografisch zelfs redelijk simpel omdat je niet hoeft te flitsen. Wat betreft de belichting is het één van de zeldzame situaties waarbij ik aanraad dit automatisch te doen. Het beste kun je de camera op P (program) instellen. De lichtsituatie verandert bij deze manier van fotograferen zo snel dat je dit handmatig toch nooit kunt bijhouden.
Maar er worden wel veel eisen gesteld aan je duikvaardigheden, en dan specifiek het trimmen. Kwallen drijven in het vrije water, niet zelden aan de oppervlakte. Het is dan zaak om jezelf zo te positioneren dat de kwal precies tussen jou en de zon in zit. Doordat je goed door de zoeker moet kijken en je geen contact hebt met de bodem, kun je gedesoriënteerd raken. Blijf daarom alert of vraag je buddy om de boel goed in de gaten te houden.
Ook als je de zon niet precies achter de kwal hebt, kan het mooie opnamen opleveren. In zo’n situatie moet je in elk geval veel foto’s maken, en dan bedoel ik ook echt veel – honderden opnamen. Elke opname zal anders zijn en achteraf zul je zien dat slechts enkele precies kloppen wat betreft licht en compositie.
Kompaskwal met zonnetje in beeld.
Door de geringe diepte krijg je soms prachtig de blauwe lucht te zien. Dat geeft dan een de indruk alsof je in glashelder water duikt.
Sfeeropnamen
Kwallen op grotere diepten, gewoon horizontaal gefotografeerd, kunnen ook heel mooi zijn. Doordat ze zo transparant zijn, zit er niet veel contrast tussen de kwal en de achtergrond. De autofocus van de camera zal dan ook vaak moeite hebben om goed scherp te stellen. Richt je scherptedoel op de tentakels en niet op de hoed. De tentakels hebben meestal meer contrast.
Soms zal je hierbij wel de flitsers moeten gebruiken om wat contrast te krijgen. Als je het flitslicht onder de camera houdt, geeft dat een nog meer spacy effect. Positioneer de flitsers zo ver mogelijk uit elkaar.
Detailopnamen
Misschien niet zo voor de hand liggend, maar kwallen lenen zich ook erg goed voor detailopnamen. Deze foto’s zullen al snel een artistieke uitstraling hebben omdat niet snel herkenbaar wordt wat er op de foto staat. Deze foto’s zijn dan ook heel decoratief.
Kwallen en duikers
De combinatie van kwallen en een duiker kan ook heel goed werken. Zeker bij grote zeepaddenstoelen. Je hebt een goede indruk van de proporties. Door een supergroothoek of fish-eyelens te gebruiken kan je dit nog behoorlijk overdrijven.
Als er heel veel kwallen zijn zodat je kunt spreken van een kwallensoep, is het leuk om daar een duiker tussen te hebben die met verwondering naar de dieren kijkt.
Laat je kwallenfoto’s zien!
Heb je de kwallen op de foto gezet – in Nederland of daarbuiten? Wij kunnen niet wachten tot je de foto’s met ons deelt. Plaats ze in je album in de fotogalerie en geef ze de tag ‘kwal’ mee. Heb je nog geen account op DuikeninBeeld, registreer je zodat ook jij je foto’s kunt laten zien.
Ron Offermans geeft fototips voor beginners en gevorderden. Klik hier voor meer Fototips van Ron.
2 reacties
Joop Gortemaker
bedankt voor deze tips, ik vind het hele mooie dieren, maar erg lastig vast te leggen. Ik ga weer oefenen.
Marjet de Goey
Prachtig, maar als ik er bij hang, ben ik altijd bang dat ze bijten. En ja, ik weet dat niet elke kwal gevaarlijk is. Tussen de oren…