Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotograferen met videolampen

Als je meerdere elementen in een foto samen wilt brengen kunnen videolampen uitkomst bieden. Op deze manier kun je nadruk leggen op meerdere onderwerpen in je foto. Net zoals Rembrandt dat deed door met licht de hoogtepunten in een schilderij uit te beelden. Fotograaf Kaj Crucq legt uit hoe dat werkt.

Veel foto’s uit de “donkere” Nederlandse wateren laten in prachtige kleuren de details van het onderwater leven zien. Zelfs met een fisheye lens worden de prachtigste, zogenaamde, close focus/wide angle foto’s gemaakt. Logisch ook, want in onze troebele wateren wordt de afstand die het licht door het water af kan leggen al snel gereduceerd tot een paar meter, met als vervelende bijkomstigheid dat details al snel vergaan. De belangrijkste reden hiervan is dat de lichtbron altijd van een flitser komt dicht bij de camera. Dat licht zal eerst de afstand naar het onderwerp moeten overbruggen, en  vervolgens weer terug naar de camera. En onderweg zal het uiteraard een heleboel stofdeeltjes prachtig verlichten. De fotograaf is dan al snel geneigd om zich te richten op details van 1 onderwerp in een foto.

Maar wat als je meerdere elementen in een foto samen wilt brengen? Dan kunnen videolampen uitkomst bieden. Op deze manier kun je nadruk leggen op meerdere onderwerpen in je foto. Net zoals Rembrandt dat deed door met licht de hoogtepunten in een schilderij uit te beelden.

Door met videolampen op afstand het onderwerp te belichten reduceer je de afstand die het licht moet afleggen naar de camera al met de helft. Een ander voordeel is dat je op grotere afstand scherp kan stellen waardoor de scherptediepte ook automatisch groter is. Dit resulteert weer in meer scherpe details in de foto.

Wat je nodig hebt voor dergelijke foto?

  • Een fisheye lens
  • Het liefst met zoveel mogelijk lumen en brede bundel.
  • Goed zicht. (minimaal 6 meter, maar het liefst meer dan 10 meter.)
  • Een buddy die eventueel model kan hangen met lampen.

Videolampen zijn er in alle soorten en maten. De meest gangbare zijn de lampen van Bigblue en Weefine. Deze zijn redelijk gunstig geprijsd en leveren een hoop licht. Maar zoals met alles is de “sky the limit”. Zo heeft ERA underwater uit Zweden een 66.000 lumen lamp op de markt gebracht voor professioneel gebruik.

Wat moet je doen?

  • Je flitsers van je camera halen. Die ga je niet nodig hebben.
  • Maak een plan hoe je een plek onderwater wilt uitbeelden. Waar wil je de nadruk op leggen in je foto?
  • Zorg dat jij en je buddy goed uitgetrimd zijn. 1 stofwolk kan je hele foto verpesten.
  • Stel scherp op het onderwerp waar je de nadruk op wilt leggen en zorg voor enige afstand tot dat onderwerp. Zo krijg je ook met f4 nog een grote scherptediepte.
  • Laat de kans niet schieten zodra het goed zicht is. Dagen met goed zicht zijn nu eenmaal zeldzaam in Nederland. De beste kans heb je in oktober/november in de Grevelingen en de periode voor de algenbloei in de Oosterschelde (veelal april).

Wat moet je vooral niet doen?

  • Schijn nooit met de lampen in de camera. Je moet het onderwerp belichten, niet het water eromheen. Bovendien krijg je vervelende uitgebeten hooglichten die je in de nabewerking niet meer kan corrigeren.

Instellingen van de camera

Om genoeg licht op de sensor te laten vallen, zul je het uiterste uit je camera en vaste fotografie hand moeten halen. Een lange sluitertijd en groot diafragma dus. Zelf ga ik in het begin uit van een sluitertijd van 1/25. Maar het kan zijn dat je al snel naar 1/10 gaat. Nu is dat met de huidige technieken op het gebied van beeldstabilisatie niet zo’n probleem. Belangrijker is het om de ISO niet al te hoog te zetten. Want hoe hoger de ISO, des te lager het dynamisch bereik van de camera wordt. En dat dynamisch bereik hebben we nu net nodig om die grote verschillen in lichtcontrast vast te leggen. Tevens hou je met een hoge ISO waarde minder ruimte over in de nabewerking van de foto.

Meer fotografie met videolampen

Kijk voor meer onderwaterfotografie met videolampen op het Instagram-account kajcrucq_photography. #onelightisnotenough

En kijk vooral ook eens op het Instagram-account van Alex Dawson – alex_dawson_photography. Deze Zweedse fotograaf heeft deze manier van onderwaterfotografie tot een ware kunst verheven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief