Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2019 – Bas van der Sanden

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2019 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Bas van der Sanden.


Tweevlekgrondel

Altijd een uitdaging als ik met de zelfbouw-fiber-snoots van Maurits onder water ga. Geen spotlicht dus heel zorgvuldig instellen en de camera uiterst nauwkeurig vasthouden op de juiste plaats. Ditmaal ben ik samen met Mirjam bij het Frans Kok-rif. We gaan onder en binnen vijf minuten heb ik de tweevlekgrondel op zijn nest gevonden. Het duurt vervolgens ruim vijftien minuten voordat ik het beeld heb wat ik zocht. Gelukkig had het visje geen haast en gaf het me alle kans om de foto te maken. Het is geen bijzonder dier, maar wel een erg kleurrijk plaatje voor in Nederland, zeker begin april. Tweevlekgrondel is trouwens de officiële Nederlandse naam voor Gobiusculus flavescens, maar vaak noemt men dit visje Ruthensparrs grondel of blonde grondel. Het is een heel herkenbaar visje, omdat alleen deze grondel bijna altijd vrij rond zwemt. Alle andere grondels verblijven meestal op de bodem.


Pijlinktvissen

Al het hele voorjaar zag ik meer pijlinktvissen dan sepia’s. Dit was een paar jaar geleden nog andersom. Tijdens een duik vind ik een rek met verse pijlinktviseieren. Na vijf minuten wachten komen de eerste pijlinktvissen kijken. Al snel zijn het er acht. Uiteindelijk zijn het er meer die af en aan komen. Ruim een uur ben ik bij ze geweest. En natuurlijk komt er dan een moment dat ze lijken te poseren. Na deze foto heb ik mijn camera weggedaan en heb ik alleen nog maar genoten. De keuze voor deze foto was moeilijk. Dit jaar heb ik heel veel foto’s van pijlinktvissen mogen maken. Zo heb ik nu foto’s van bijzonder gedrag, de eieren die uitkomen, en de jonge pijlinktvissen, maar vooral dit moment in juni van dit jaar zal ik niet meer vergeten.


Dwergpijlinktvis

Tijdens een nachtduik, in oktober, zijn we op zoek naar jonge pijlinktvissen, maar genieten we natuurlijk volop van alles wat we zien. In een flits komt er iets voorbij en na wat speurwerk vinden we een pijlinktvis. Deze is echter veel groter dan we hadden verwacht, maar te klein voor een gewone pijlinktvis. Op de foto is duidelijk te zien dat de vinnen een stukje voor het einde van de pijlinktvis ophouden. Daarmee is het onmiskenbaar een dwergpijlinktvis. Jaren geleden heb ik eens een groepje gezien, maar nog nooit had ik de kans er een foto van te maken. Deze bleef echter goed in de buurt en mijn buddy Renze hielp door het dier goed in de gaten te houden. Bij elke flits schoot het dier namelijk een stevig stuk weg. Alleen was ik dit dier vast al snel kwijt geweest. Omdat ik er een mooie plaat van heb mogen maken, heb ik er dus weer een soort bij in mijn soortenlijst. Deze foto zal het komende inktvissenweekend van Onderwaterbiologie zeker een plekje in de presentatie gaan krijgen.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2019.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

2 reacties

  1. Mooie foto’s Bas !

    REAGEREN
  2. Die dwergpijlinktvis is echt schitterend

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief