Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Thomas Van Puymbroeck in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft een eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is het de beurt aan Thomas Van Puymbroeck!

Thomas Van Puymbroek (1985) is een gepassioneerd onderwaterfotograaf uit het Belgische Mortsel. In 2006 begon hij met duiken en kort daarna voelde hij direct de drang om mensen te laten zien hoe mooi het is onder water. «Mensen hebben geen flauw idee hoe mooi de Oosterschelde en de andere onderwaternatuur wel zijn.»

Ook zijn vrouw Ansofie duikt en Thomas is duidelijk over haar rol bij zijn onderwaterfotografie. «Ansofie heeft een hele grote invloed op al mijn foto’s, zij is mijn eerste strenge selectie voor er nog maar iets online komt. Zij let op totaal andere dingen dan ik en daarom vullen wij elkaar heel goed aan. Niemand is zo geduldig als zij als het op model hangen aankomt. Hier maak ik nog veel te weinig gebruik van eigenlijk, want ze is een fantastisch model. In Zeeland zul je haar niet snel vinden, maar als wij onze vakanties plannen, kijkt zij zeker en vast kritisch mee en kiezen we samen de perfecte duikspot.»

Thomas werkt vanaf het eerste begin met Olympus camera’s. De eerste twee sets waren uit de Olympus PEN-serie, namelijk de E-PL1 en E-PL5. Daarna stapte hij over op de Olympus OM-D serie met de E-M5 mark II, de E-M1 mark II en sinds kort ook de gloednieuwe E-MX1 voor bovenwatergebruik. Zoals zoveel onderwaterfotografen heeft hij een favoriete lens. «De meeste foto’s onder water maak ik met de 60 mm macro en de 8 mm fish-eye van Olympus. Met deze twee lenzen ben ik super tevreden. Boven water ben ik heel erg fan van de 40-150 mm pro. Dit is een veelzijdige lens die nog perfect hanteerbaar is en vooral niet te groot is voor op vakantie.»

Belichting is een van de belangrijkste aspecten van onderwaterfotografie en vaak is kunstlicht een must. Thomas: «Als flitser vertrouw ik op de klassieke INON Z-240 flitsers. Voor macrofotografie staat standaard de snoot op de flitsers, omdat ik nog steeds heel erg fan ben van een mooie zwarte achtergrond. Dit zorgt toch dat je onderwerp net iets meer “popt”.»

Fotowedstrijden

Thomas neemt regelmatig deel aan (online) wedstrijden voor onderwaterfotografie. «Ik ben een vaste klant op het Belgische (OBK) en Open Nederlandse Kampioenschap (ONK) onderwaterfotografie. Daar probeer ik elk jaar toch wel een paar medailles te behalen. De natuurwedstrijden De Groene Camera en Lowlands Photo Festival staan ook met stip in mijn agenda aangeduid.  En dan heb je natuurlijk nog de internationale wedstrijden zoals PAF Tachov en Beneath The Sea, maar bij die laatste heb ik helaas nog geen podiumplaats kunnen bemachtigen.»

«In 2013 deed ik de eerste keer mee aan het toenmalige Zeeuws Kampioenschap maar ik was zodanig onder de indruk van de competitie dat ik mijn foto’s zelfs niet heb ingeleverd. Nadien bleek ik daar enorm veel spijt van te hebben. Dus het jaar daarop deed ik wel mee en tot mijn grootste verbazing won ik de wedstrijd. Daar heb ik een supermooie reis naar Schotland aan overgehouden. Dit was voor mij de trigger om actief deel te nemen aan andere wedstrijden, de start van mijn wedstrijdcarrière». Thomas won al diverse leuke prijzen variërend van een paar mooie cashprijzen, een ballonvlucht, duikmateriaal tot medailles en trofeeën. Door de jaren heen eindigde hij ook op het podium bij het ONK en OBK. In 2017 behaalde hij op het Low Lands Photo Festival 2017 een eerste plaats, in 2018 een tweede plaats overall op het OBK net achter de onverslaanbare Filip Staes. In 2018 werd hij bij het PAF Tachov tweede in de categorie ‘creatief’ en bij De Groene Camera kreeg hij een eervolle vermelding. Mooie resultaten waar hij trots op kan zijn, en ik verwacht in de komende jaren nog wel meer te zien van Thomas bij de (internationale) wedstrijden onderwaterfotografie.

National Geoprahic

Met zijn foto’s doet Thomas niet alleen aan fotowedstrijden mee, de beelden verschijnen ook regelmatig in de media. «Mijn foto’s zijn al in diverse magazines in binnen- en buitenland verschenen. Het meest trots ben ik toch op mijn foto die in 2017 de kalender van National Geographic haalde. Maar ik heb ook publicaties gehad in Duiken, Hippocampus, DuikeninBeeld, nationale kranten (Laatste Nieuws, De Gazet van Antwerpen, Metro) en het boek Ooggetuigen van het WWF. Tevens in een tentoonstelling over zeekoeien in Monaco, een brochure voor het aquarium van Hull, de gloednieuwe expo over de Noordzee van het WWF in Seafront Zeebrugge (2019)». Thomas zit dus niet bepaald stil.

Groothoek met natuurlijk licht

Net als elke onderwaterfotograaf heeft ook Thomas een favoriete soort onderwaterfotografie. «Ik houd van elk soort fotografie maar als ik moet kiezen, trekt groothoek met natuurlijk licht mij meer en meer aan. In de juiste vorm en op het juiste moment zijn dit voor mij de sterkste foto’s. De zonnestralen door het water, elke keer net iets anders. Dit maakt elke foto uniek. Ook moet elke foto, welke soort dan ook, een verhaal vertellen. Heel vaak kom je hele mooie foto’s tegen, technisch perfect, mooi uitgelicht, maar ze vertellen niks. Het is dan ook verschrikkelijk moeilijk om een mooi verhaal in je foto te krijgen. Dit is iets waar ik mezelf nog heel erg in wil verdiepen, ik wil de mensen meenemen in de foto.»

Ik vind het leuk om Thomas zo over groothoekfotografie te horen praten, ik kan me er helemaal in vinden namelijk. Maar hij gaat verder: «In Zeeland blijft macro mijn favoriet. Telkens vragen mensen mij waar ik nu het liefste duik en telkens moet ik antwoorden: Zeeland. Waarom? De diversiteit die je hier in onze prachtige Oosterschelde kan aantreffen, is gewoon enorm. Het prachtige macroleven in beeld brengen voor mensen die elke dag op de dijk staan maar geen besef hebben wat er onder hun voeten gebeurt, daarom doen we dit toch allemaal?»

Orka’s

Thomas houdt er van om samen met zijn vrouw de wereld te verkennen. Egypte noemt hij als bestemming een terugkerend favoriet, maar daarnaast dook hij al in o.a. Curaçao, Schotland, Nederland, Spanje, Ibiza, België en Bali. En weer noemt hij de Oosterschelde als zijn favoriete locatie voor onderwaterfotografie, met name vanwege de hoeveelheid macroleven die je daar op een klein oppervlak kunt aantreffen. Noorwegen noemt Thomas expliciet als bestemming die hij op zijn bucketlist heeft staan, want hij wil duiken met orka’s.

Ik ben benieuwd of hij nog een bepaalde foto wil maken. Hij hoeft niet lang na te denken: «Een droom van mij is het maken van een foto van een school jagende orka’s. Van kindsbeen af heb ik een speciale connectie met deze dieren. Iedereen heeft waarschijnlijk een bepaald dier waar hij een band mee heeft zonder dit te kunnen verklaren. Bij mij zijn dat de orka’s. Als je getuige mag zijn van hoe perfect ze onderling communiceren om een school haring in de val te drijven, dat moet gewoon onbeschrijfelijk zijn. En als je dan nog eens op dat ene perfecte moment ook nog eens de perfecte foto kunt maken, meer hoeft dit niet te zijn. Voorlopig blijft het nog bij dromen maar ooit…»

Ambities

Thomas is ambitieus: «Het is en blijft op de eerste plaats een leuke ontspannende hobby waar ik mezelf steeds in wil verbeteren en mijn foto’s naar een hoger niveau probeer te brengen. Een van mijn ultieme dromen is natuurlijk voor België naar het Wereldkampioenschap Onderwaterfotografie te mogen gaan maar helaas lopen er in België een paar zeer gekende onderwaterfotografen rond die nogal te vaak onklopbaar zijn. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Verder wil ik vooral met mijn fotografie bewustmaking creëren rond onze onderwaterwereld. Wat mensen niet kennen, gaan ze ook niet beschermen. Maar als we onze prachtige onderwaterwereld wat dichter bij de mensen kunnen brengen via fotografie, gaan hopelijk de mensen ook wat meer aandacht besteden aan alle problemen die er zijn in de oceanen, en deze dan ook oplossen.»

Werk en hobby

Zijn liefde voor de onderwaterwereld beperkt zich niet tot zijn hobby, hij werkt ook nog eens als dierenverzorger in het aquarium in de Zoo van Antwerpen. Op die manier kan hij zijn hobby ook op het werk uitoefenen. Daarna probeert hij van zijn hobby ook voor een deel zijn werk te maken: «Sinds 2018 heb ik een ondernemingsnummer zodat ik kan werken als zelfstandig onderwaterfoto- en videograaf. Maar dit doe ik dan na mijn uren in de zoo. Juist daarom ben ik ook wel kieskeurig in het werk dat ik aanneem. Ik werk bijvoorbeeld heel graag voor de televisie. In 2018 heb ik heel wat videowerk gedaan voor Vlaamse zenders zoals VTM en ATV. Onderwaterfotoshoots vind ik ook heel erg leuk om te doen omdat je daar volledig uit de comfortzone van natuurfotograaf wordt getrokken. Dat triggert mij enorm om beter te worden.»

Thomas geeft regelmatig workshops en probeert daarmee andere mensen naar een hoger niveau brengen. «Voor mij is het ook een manier om mijn passie voor de natuur en het onderwaterleven over te brengen op anderen.»

Olympus-ambassadeur

2018 was een geweldig jaar voor Thomas: «Ik heb de eer gekregen om ambassadeur te worden van Olympus. Dat betekent dat je mij en de andere ambassadeurs meestal kunt terugvinden op de stand van Olympus als er een grote fotografiebeurs is. Daar geef ik korte masterclasses, tips en tricks of je kan gewoon langs komen voor een gezellig babbeltje. Begin 2019 ben ik dan ook naar Hamburg mogen vliegen voor de Europese launch van het nieuwe vlaggenschip van Olympus de EM-X1. Het is ook een hele eer om nieuwe lenzen en toestellen te mogen uittesten en daar dan natuurlijk heel veel foto’s van te posten.»

Thomas is een bezige bij op het gebied van onderwaterfotografie. Ik vond het leuk om hem over onze gezamenlijke hobby te spreken. Ongetwijfeld gaan we in de toekomst nog veel meer van hem zien op gebied van onderwaterfotografie.

De onderwaterfoto’s van Thomas zijn onder andere te vinden op zijn website: thomasvanpuymbroeck.com. Of neem eens een kijkje op zijn Instagram-pagina.

Geniet van zijn portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief