Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – Peter de Maagt

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Peter de Maagt.

«In een ultieme poging om zichzelf groter te maken, laat een hengelaarsvis zijn enorme mond in volle omvang zien. Je kunt de echo zowat horen. De unieke vorm van de hengelaars vis maakt hem één van de favorieten van veel fotografen. Normaal gesproken leeft hij op de bodem en hij kan zijn kleuren zelfs aanpassen aan de kleur van de dominante spons in het gebied. Hij heeft zelfs een aantal vlekken die op de kleine openingen in de spons lijken. Maar laat zijn uiterlijk je niet voor de gek houden. Het is een brute killer, die elke prooi die te dicht in zijn buurt komt zonder problemen naar binnen zuigt. Deze foto is genomen in Lembeh waar het werkelijke krioelde van de hengelaarsvissen in alle soorten en maten.»

«Vaak lees je dat de haaien de apex predators zijn, maar dan zijn de auteurs kennelijk één treetje in de hierarchie vergeten. Aan de top staat namelijk de orca. Een enorme snelheid gekoppeld aan brute kracht maakt dat geen enkele prooi veilig is voor deze heerser. Gek genoeg is er nog nooit één voorval geweest waar een orca in het wild een mens aangevallen heeft. In gevangenschap is het verhaal wat anders, maar in het wild zijn wij als duikers veilig. Als je ooit het geluk hebt om tegelijk met deze dieren in het water te zijn, valt ook op hoe teder deze giganten zijn. Toen ik dit zwangere vrouwtje fotografeerde kwam een groot mannetje tussen mij en het vrouwtje in zwemmen en duwde haar zachtjes bij mij vandaan. De foto is natuurlijk niet de scherpste die ik ooit genomen heb, en misschien niet van de kwaliteit die je in een overzicht zou moeten indienen, maar het blijft wel één van de hoogtepunten van het jaar voor mijzelf.»

«De Galapagos krioelen niet alleen boven water met bijzonder leven, maar ook onder water. De zeeleguanen zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Het is een mooi voorbeeld van de evolutietheorie van Darwin. Omdat er te weinig voedsel aan land te vinden was hebben de dieren zich geevolueerd om voedsel te zoeken onder water. Deze koudbloedige dieren liggen elke ochtend te zonnebaden in de zon. Zodra hun lichaamstemperatuur hoog genoeg is, gaan ze het water in op zoek naar algen. Eigenlijk moeten we medelijden hebben met Charles Darwin. Zonder duikuitrusting heeft hij maar een klein deel van de bizarre natuur bij de Galapagos eilanden gezien. Zelfs zo’n vooruitstrevende denker als hij heeft zich waarschijnlijk niet kunnen voorstellen wat zich allemaal onder water afspeelt. Als onderwater fotograaf zijn we bevoorrecht en hebben we de mogelijkheid om dit fantastische onderdeel van de Galapagos tot leven te brengen.»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief