Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2018 – Peter Boots

Het is weer de tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2018 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Peter Boots.

«Volgens de Chinese horoscoop ben ik van ‘het jaar van het Varken’, maar dit (duik)jaar was voor mij ‘het jaar van de zeeschildpad’! In 2018 werd ik verwend met mooie ontmoetingen met deze charismatische oerdieren. In onder andere Abu Dabab (Egypte) en Bunaken (Indonesië) heb ik vele kansen gekregen om foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik deze foto gekozen vanwege de kracht en souplesse die deze schildpad uitstraalt, vlak voordat hij vanuit de zachte spons in de diepe blauwe oneindigheid verdwijnt. Ook contrastvol met mooie lijnen, precies zoals ik het graag zie. Over mijn avonturen op Bunaken vertel ik graag een keer in mijn maandelijkse column in Duiken magazine.»

Locatie: De zuidwal van Bunaken
Gemaakt met: Olympus OM-D E-M5mkII, Olympus 7-14mm groothoeklens.

«Als een soort ‘onderwaterroofdier’ ben ik altijd op jacht naar een fotomoment zoals dit. De herkenbare onderwaterwereld prominent op de voorgrond, nu met de talrijke en herkenbare anthias (kleine rifbaarsjes) waar volgens de mythe de Rode Zee de naam Rood aan te danken heeft. Op de achtergrond een boot (in dit geval een RIB) aan het zeeoppervlak, op de juiste plek in de compositie. Als duiker herken je dit beeld gelijk. Ik kreeg maar één kans en moest snel schakelen, want een paar seconden later was de RIB alweer uit het kader. Opportunity knocks!»

Locatie: Zuidoost kant van Elphinstone Rif (Egypte)
Gemaakt met: Olympus OM-D E-M5mkII, Panasonic 8mm fisheyelens.

«Dit jaar was het de tweede keer dat ik meedeed met het ONK (zoet). Vorig jaar werd ik gewaardeerd door de jury met zilver en dit jaar werd mijn snoekfoto met zonnestralen bekroond met een gouden plak! Terug naar deze foto, want deze foto was lange tijd een kanshebber om in te sturen voor het ONK van dit jaar. Mijn allergrootste persoonlijke bezwaar was dat hij te veel lijkt op hetgeen ik vorig jaar heb ingeleverd. Deze foto heeft dezelfde elementen: waterlelies, spiegelingen, etc. Persoonlijk vind ik deze foto mooier dan de bekroonde ‘snoekfoto’. Vooral het kleurcontrast, de boven- en onderwereld samen in één compositie. Je ziet zelfs de ‘schaatsenrijders’ (insecten) op het wateroppervlak. Een spiegeling maken van bijvoorbeeld je model is niet zo erg moeilijk, bij windstilte althans. De truc is alleen dat je beiden tegelijkertijd de adem lang moet inhouden om de rimpels van het uitademen aan de oppervlakte (‘de spiegel’) te laten verdwijnen. Je moet dus de ademhaling met elkaar synchroniseren.»

Gemaakt met: Olympus OM-D E-M5mkII, Panasonic 8mm fisheyelens

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2018. Klik hier voor het complete overzicht tot nu toe!

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

3 reacties

 1. Avatar

  Mooie foto’s Peter!
  Jou “jaar van het varken” was volgens mij vorig jaar al! 😉

  REAGEREN
 2. Avatar

  Mooie foto’s Peter.
  Toppie! 👍
  Anneke

  REAGEREN
 3. Avatar

  Hele mooie foto’s Peter. Ben benieuwd naar je foto’s van 2019.. die zullen nog mooier zijn met jou perfectionisme.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief