Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Modelfoto met een plan – Het verhaal achter de foto

Het blijkt maar weer, een plan is zo’n slecht idee nog niet. Marloes Otten kwam daar tijdens het ONK van 2020 achter.

In het voorjaar van 2020 zag ik toevallig tijdens een duik de spiegeling in de luchtbel onder de trap bij Den Osse. Omdat ik net had afgesproken dit jaar weer mee te doen aan het ONK Onderwaterfotografie -samen met het DuikeninBeeld-damesteam- leek me dat een leuke mogelijkheid voor een groothoek-met-model-foto. Ik schoot wat foto’s van de spiegeling en liet ze zien aan mijn ‘partner in crime’ voor het ONK, Lia. Zij zag het ook wel zitten en zo ontstond de unieke situatie dat ik werkelijk een PLAN had voor een wedstrijdfoto. Dat is uniek voor mij, ik zwem altijd gewoon rond en fotografeer wat ik zie.

Voor deze foto hebben we niet alleen een oefenduik gemaakt om te kijken of het idee wel werkte, op de wedstrijddag zelf hebben we er zelfs vier duiken aan besteed. In de vroege morgen was het licht niet goed, bij de volgende duik was het erg stoffig. De foto’s van de derde duik werden al beter, maar na een tussendoorduikje voor macrofoto’s, besloten we het nog maar een laatste keer te proberen.

Ineens was het water helder, het licht goed en werkte alles mee, het verschil met de eerdere foto’s die dag was enorm. Lia werd echter aangevallen door garnalen die dat geflits wel zat waren, een babysnotolf zwom voorbij maar moest genegeerd worden en lachen om krabben die de fotograaf aanvallen, is ook niet toegestaan. We hebben ontzettend gelachen en flink moeten werken voor de foto en nu moet ik moet dus toegeven dat het hebben van een plan soms kan werken. Zeker toen ik hoorde dat dit de beste foto bij de Starters is geworden!

Deze foto is overigens niet de uiteindelijk geselecteerde foto voor de wedstrijd. Door de visjes bovenin is dit mijn persoonlijke favoriet, maar voor de wedstrijd mag niets bewerkt worden en is de onderkant van deze foto eigenlijk iets te donker. Toch blijven de visjes en de spiegeling van de ogen van Lia in deze foto me aanspreken. Technisch niet perfect, maar ik heb er wat mee.

[Noot van de redactie: ook de jury van het ONK ‘had iets’ met deze foto. Een vergelijkbare foto was de Beste Foto bij de Starters.]

Het verhaal achter de foto

Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan een verhaal het beeld ook versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!

Heb jij ook zo’n foto met of zonder een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie. Nog geen eigen album? Registreer je, upload een foto en je hebt een persoonlijk album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief