Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2016 – Ron Offermans

De tijd van de lijstjes… Wij laten het jaar 2016 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag sluit Ron Offermans het Fotojaaroverzicht 2016 met zijn drie favorieten af.

Gevlekte gladde haai wordt terug gezet nadat hij is getagd is het kader van het project Shark-a-tag; Starry smooth-hound shark is put back after he was tagged in favor of the project Shark- a- tag.

«Ik was uitgenodigd door Sportvisserij Nederland om tijdens de persdag van de Sharkatag mee te varen op één van hun bootjes. Vooraf had ik gevraagd of ik op zee, als er een haai werd gevangen, overboord mocht met mijn camera om een half-halfopname te kunnen maken van het terugzetten. Leuk idee, maar de omstandigheden waren aan de buitenzijde van de Stormvloedkering alles behalve rustig. Het was zelfs zo onrustig dat ik blij was dat ik kon blijven staan. Het toeval wilde dat het bootje waarop ik aanwezig was, haast het enige was dat echt haaien had gevangen. Om de rest van de opvarenden van de andere tien bootjes een plezier te doen zouden de haaien in de haven worden terug gezet. Zo konden zij ook nog een glimp opvangen van een echte haai. Voor mij een ideale situatie om toch nog mijn plannetje uit te voeren.»

zeedruif-7

«In het voorjaar bij de Bergsche diepsluis dreven er tijdens de gebruikelijke algenbloei heel veel ribkwalletjes en parasolletjes tussen het plankton. Bij een paar was hun maagholte zo goed als volledig gevuld net een vlo-kreeftje. In feite staat er in de boeken dat ze alleen zeevonk eten. Blijkbaar had dit ribkwalletje zich verslikt in een vlokreeftje. Het leverde voor mij in ieder geval een leuk plaatje op.»

De zeepaddenstoel kan 40 tot 90 cm groot worden. Hij heeft acht vangarmen met netelcellen waar een mens niet gevoelig voor is; The Barrel jellyfish can grow 40 to 90 cm. He has eight tentacles with stinging cells that are not harmful to humans.

«De zeepaddenstoel was de enige schijfkwal van Nederland die ik nog niet in mijn archief had. Telkens was ik net op de verkeerde plek of op de goede plek maar op de verkeerde tijd. Tot ik dit jaar, tijdens de redactiedag van Onderwatersport, er eigenlijk tegenop zwom. Ik peddelde op mijn rug richting kant toen ik plotseling wat tussen mijn benen voelde. Het voelde aan als een hoofd met een kale kop. Toen ik mijn hoofd onder water stak, zag ik tot mijn grote vreugde dat het zeepaddenstoel was. Ik heb er wel tweehonderd foto’s van gemaakt waarvan ik deze, toen de kwal net onder de Tertius doorzwom en de kwal zich precies bevond tussen mij en de zon, het mooiste vind.»

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2016. Hieronder zie je de fotografen van wie we de foto’s inmiddels hebben gepubliceerd.
Klik op een miniatuur om de drie favorieten van de desbetreffende fotograaf te bekijken.

Daniel Versteeg
Daniel Versteeg
Annabel van Leeuwen
Annabel van Leeuwen
Stefaan Haegeman
Stefaan Haegeman
Willem Kolvoort
Willem Kolvoort
Cor Kuyvenhoven
Cor Kuyvenhoven
Karin Brussaard
Karin Brussaard
Janny Bosman
Janny Bosman
Gino Symus
Gino Symus
Luc Rooman
Luc Rooman
Koos Bakker
Koos Bakker
Daan Verhoeven
Daan Verhoeven
Jenny Smit
Jenny Smit
Wendy Hoevenaars
Wendy Hoevenaars
Peter de Maagt
Peter de Maagt
Cees Kassenberg
Cees Kassenberg
Arco de Man
Arco de Man
Silvia Waajen
Silvia Waajen
Filip Staes
Filip Staes
René Weterings
René Weterings
Rafael Fernandez Caballero
Rafael Fernandez Caballero
Olivier Simons
Olivier Simons
Nadieh Schellekens
Nadieh Schellekens
Marlène Terpstra
Marlène Terpstra
Erik de Boer
Erik de Boer
Raymond Wennekes
Raymond Wennekes
Martijn Schouten
Martijn Schouten
Rob Aarsen
Rob Aarsen
Jos Broere
Jos Broere
Ester van den Doel
Ester van den Doel
Peter Boots
Peter Boots
Ron Offermans
Ron Offermans

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief