Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Een mooie najaarsdag

Datum   3 oktober 2015
Locatie   Zeeland – Strijenham

De ideale omstandigheden voor de onderwaterfotograaf, aldus Duikreporter Leendert. Maakt hij ook een ideale duik?

20151003_011__DSC5215We mogen volgens Gerrit Hiemstra in oktober niet meer spreken over een mooie nazomer dag maar toch lijkt het er vandaag verdacht veel op. Het is windstil, de lucht is blauw en de temperatuur aangenaam. Hopelijk houden we dit nog een tijdje vast. Nu de dagen korter worden en de watertemperatuur daalt ( 13 graden klokte ik op deze duik) wordt het zicht steeds beter. Er is echter nog volop leven overal dus dit is de ideale tijd voor de onderwater fotograaf.
Vandaag besluit ik maar weer eens naar de Strijenham af te reizen. ik wil groepjes kleine baksteen- of groene baksteenanemonen met tegenlicht gaan fotograferen voor een Aquashot opdracht.20151003_040__DSC5244 Het zicht is dus zogezegd mega goed en ik zie overal anemonen maar alleen grote tot zeer grote. Daarmee bereik ik niet het effect dat ik graag zo willen. Ik klap mijn 10+ diopter weg maar nu wreekt zich het feit dat ik de 90mm lens heb meegenomen en die stelt pas scherp op een relatief grote afstand wat weer verhindert dat ik de flitser ACHTER het onderwerp krijg. Voor deze opdracht zal ik een iets andere set-up moeten gebruiken helaas.
20151003_030__DSC5234Ik speur verder en probeer een hooiwagen krab die zit te schuilen onder een anemoon. Ik speur ook naar slakje maar kom niets tegen. Zelfs geen bruine plooislak. Even verderop volg ik en zeenaald totdat deze over een merkwaardig uitziende hooiwagenkrab zwemt. De krab is vrij groot en van onder tot boven begroeid met sponzen.
De kop lijkt veel groter dan een ‘normale’ hooiwagenkrab maar dat kan ook de begroeiing zijn natuurlijk. Ik maak een paar foto’s van het beest dat nauwelijks van zijn omgeving is te onderscheiden. We kijken thuis wel verder. Fotogeniek is het beest in ieder geval niet. Met een boogje zwem ik weer terug naar de trap met de ,zwakke, stroming in de rug. Daar probeer ik nog een steurgarnaal in het roodwier te verschalken maar het wil niet goed lukken. De fles is bijna leeg en ik heb moeite met beneden blijven bij een waterdiepte van 1 meter.20151003_027__DSC5231
20151003_014__DSC5218Weer bovengekomen geniet ik nog even van het mooie uitzicht over een spiegelgladde Oosterschelde in het milde oktober zonnetje. Volgende week weer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief