Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Filipijnen – Vijf bijzondere zeedieren

Kleurrijk, vreemd van vorm, heel groot of juist heel klein: in de Filipijnen kun je echt alles tegenkomen onder water. Wij stellen een aantal bijzondere dieren aan je voor.

In het water rond de Filipijnen leven zeepaardjes in alle soorten, maten en kleuren. Van pygmeezeepaardjes van slechts enkele millimeters groot tot diverse soorten grotere zeepaardjes. Sommige duikplaatsen staan echt bekend om de zeepaardjes. Vraag de lokale gids of hij ze aan wil wijzen.

Sardienen klinken in eerste instantie niet als de meeste interessante vissoort, maar de vis is vrij honkvast en dan wel in hele grte scholen tegelijk! Vaak blijft een school sardienen jarenlang op dezelfde plek, zoals bijvoorbeeld bij Moalboal op het eiland Cebu. Je kunt er snorkelen en duiken met de vissen, die als een bewegende muur om je heen bewegen.

Foto: Marloes Otten.
Foto: Save Our Sharks

De grootste haai ter wereld is de walvishaai. En deze is op verschillende plekken in de Filipijnen een veel geziene gast. Met hun unieke stippenpatroon zijn deze vriendelijke reuzen een favoriet van veel duikers en snorkelaars. Prachtig hoe ze aan de oppervlakte enorme slokken water naar binnen zuigen en daar het voedsel uit filteren.

Zeeslangen komen voor in tropische wateren en dus ook rond de Filipijnse eilanden. Ze zijn niet agressief en bijten niet snel. Hun gif is wel gevaarlijk voor prooidieren, maar voor mensen niet. Er leven verschillende typen zeeslang in de Filipijnen, waarvan de zwartwit-geringde de bekendste is. Deze leeft bij ondiepe koraalriffen en houdt zich vaak net onder het wateroppervlak op.

Hengelaarsvissen, in het Engels frogfish of liefkozend froggie genoemd, zijn mooi van lelijkheid. Ze bestaan in allerlei vormen, kleuren en staan bekend om hun uitstekende camouflage. Van kleine hengelaarsvisjes van slechts enkele centimeters tot vissen met het formaat van een flinke voetbal, lijkend op een spons of met harige of wrattige uitsteeksels: deze onhandige vissen zijn schitterend.

Foto: Marloes Otten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief