Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Face to face met de grote witte haai

Klaudie Bartelink duikt met witte haaien bij het Mexicaanse eiland Guadalupe, iets wat zij al jaren op haar verlanglijst heeft staan!

Guadalupe

‘Shaaaaaoorrrrrk!!!’ klinkt het over het dek. Met de geur van grote stukken bevroren tonijn is de haai vanuit grote diepte naar de oppervlakte gelokt. In de zomer verzamelen zich ruim 200 grote witte haaien bij het eiland Guadalupe. Dan is er voedsel genoeg. Haaien eten de koppen van Guadalupe zeeberen. Deze soort was ooit bedreigd, maar vormen nu weer een gezonde populatie. Duiken met de grote witte haai staat al jaren op mijn verlanglijst. In Mexico is daarvoor dit indrukwekkende evenement opgezet. Met een zicht van 40 meter kun je hier de haaien minutenlang en van heel dichtbij bewonderen. Deze attractie heeft weinig met duiken te maken. Het is meer een activiteit waar duikers en niet-duikers, jong en oud, aan kunnen deelnemers.

Thrill seekers

De groep is dan ook een bont internationaal gezelschap. Er zijn deelnemers die deze trip al jaren op de bucketlist hebben staan, twee jaar geleden hebben geboekt en hun hele spaarrekening ervoor hebben leeggehaald. Er zijn ook die in de drie dagen die we duiken, slechts één keer 5 minuten hun hoofd onderwater steken en het dan wel gezien hebben. En er zijn familie-uitjes, ‘thrill seekers’ en duikers, herkenbaar aan grote onderwatercamera’s.

Klein beetje angst

Je hoeft niet te kunnen duiken. In een snelkookpansessie wordt efficiënt uitgelegd hoe een automaat werkt en dan mag je in de oppervlakte kooien. Duikers mogen in de kooien die op 8 meter diepte hangen. Alle duikers duiken ‘surface supply’, oftewel met lucht van boven aan een lange slang. Alles is goed beveiligd. De regels voor de organisaties die deze reizen organiseren zijn door incidenten in de loop der jaren steeds strenger geworden. En ik moet zeggen dat ik dat wel prettig vind. Als je mij vraagt of ik uit de kooi zou willen zwemmen met duikequipment, dan zou mijn antwoord ontkennend zijn. De bek vol tanden en de snelheid en heimelijkheid waarmee ze kunnen manoeuvreren, boezemen mij niet alleen ontzag maar eerlijk gezegd ook wel een beetje angst in.

Deze duiktrip hebben mijn vriend Ben en ik gecombineerd met een liveaboard in het noordelijke deel van de Zee van Cortez. Deze is vrij nieuw en zeer de moeite waard.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief