Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ester van den Doel – Back home… (deel 3/slot)

Locatie Plakias, Kreta

 

Een vakantie op Kreta is voor Ester en Jan niet compleet zonder nachtduik. Gaat dit dan toch nog lukken?

Als we op Kreta zijn, willen we ook altijd graag een nachtduik maken; de jagers komen dan tevoorschijn en gaan op pad. Octopussen die overdag verstopt zitten gaan op pad om een avondmaal bij elkaar te zoeken en ook de murenes laten zich meer zien. Tot nu toe zat het nog niet echt mee met onze nachtduik; normaal gesproken is woensdagavond de avond voor de nachtduiken maar na de eerdere regen is deze verzet naar de zaterdagavond om het sediment en zand weg te laten zakken en weer wat helderder water te krijgen. Tijdens de duiken die we overdag vanaf de boot maken krijgen we weer te maken met een fikse regenbui en we zien onze nachtduik letterlijk weer in het water vallen…. de modder komt weer van de berg af en het water kleurt weer bruin. Gelukkig kunnen we de middagduik wel in relatief helder water maken. Als we terugkomen op de duikschool krijgen we de bevestiging; de nachtduik gaat niet door; alle plekken die ze voor de nachtduik gebruiken zijn ‘slachtoffer’ van de regenbui maar we moeten nog even bericht van Erik Koblens afwachten die speciaal naar de baai van Shinaria gereden is om daar nog even te kijken; ja, dezelfde baai als eerder in de week die veranderde in een modderbaai. Er komt een telefoontje van Erik dat Shinaria er prachtig bijligt dus we kunnen toch! Yes! Wat ontzettend fijn dat iedereen zo de moeite doet om het je naar de zin te maken en een oplossing te zoeken. Mitch is onze gids voor de nachtduik, wat we alle drie erg leuk vinden (we zijn de enige twee gegadigden voor de nachtduik). We kennen elkaar al een aantal jaren en Mitch werkt al een poos voor de duikschool, inmiddels als instructeur en een van de kapiteins van de boot en kent de baai als de beste.

Na het inpakken van alle spullen vertrekken we richting de baai van Shinaria waar het water inderdaad helder is en niet bruin zoals in de baai van Plakias. We maken onze sets alvast klaar tijdens het ondergaan van de zon; we bespreken de planning van de duik, de signalen met de lamp en andere bijzonderheden terwijl Stefan als kantwacht fungeert met lampen op het strand terwijl wij onder water zitten. Terwijl de zon langzaam achter de wolken en in zee verdwijnt gaan we onze pakken aantrekken en onze sets omdoen. We gaan iets voor het volledige donker het water in om zo onze duik een klein beetje te kunnen verlengen. Als we afdalen, hebben we nog net wat schemerlicht maar kort daarna zwemmen we in het donker. Het geeft altijd iets bijzonders om een nachtduik te maken, je zoekt het leven echt in de straal van je lamp; duiken in Nederland heeft er wel wat van weg op sommige momenten. Langzaam zwemmen we door de baai en in eerste instantie zien we weinig leven maar we zijn misschien iets te vroeg het water in gegaan. Als we 20 minuten in de duik zitten en wat verder de baai inzwemmen lijkt het wel of al het leven ineens wakker geworden is; we stuiten op een tijgermurene die nog verscholen ligt onder een steen. Toch lukt het me om de camera met flitsers er een beetje bij te krijgen; soms is de compactcamera die de gids bij zich heeft een uitkomst. We zwemmen rustig verder als ik ineens een gebaar in de lamp zie en tegelijkertijd een octopus zie wegschieten. Ik wil er al naar toe gaan als een jonge brutale gewone octopus opduikt in het licht van mijn eigen lamp en niet bang is voor het licht en mij.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Brutaal scharrelt hij op 30 centimeter voor mijn neus rond en ik kan ‘m goed op de foto krijgen terwijl Mitch en Jan zich bij zijn grotere broer vermaken. Na een paar foto’s ga ik richting de plek waar zij bij de grotere octopus zijn en het blijkt om een rode octopus te gaan; erg mooi roestbruin van kleur en meesters in zich in het allerkleinste holletje verstoppen; arm voor arm verdwijnen ze weer. Gelukkig is dit plekje zelf voor hem te klein en kan ik nog een klein stukje op de foto krijgen. Na een poosje laten we de kleine en de grote octopus met rust en gaan verder. Ik zie wat bewegen onder me en in het licht van mijn lamp is een beerkreeft op zoek naar zijn avondeten. Ik roep mijn buddies met lichtsignalen en ook hier nemen we de tijd om te genieten; dat is dan het voordeel van duiken met zijn drietjes.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Weer een signaal met een lamp van de gids; een kleine sepia; de duik wordt alleen maar beter en ik zwem voor mijn gevoel rond met een grote grijns op mijn gezicht; gelukkig is het donker. De sepia soort die hier leeft is kleiner dan zijn noordelijke soortgenoot die bij ons voorkomt maar net zo leuk en fotogeniek. Gelukkig vind ook deze het niet vervelend om op de foto te gaan en we blijven een beetje om het beestje heen hangen zonder dat hij wegschiet het duister in. We maken een grote bocht onder water en beginnen aan de terugweg waarbij we nog een sepia tegenkomen en ik ook nog een paar garnalen tegenkom. Leuke en fotogenieke diertjes maar ze lopen vrij in het zand en als een dolle in rondjes rond zodat het niet lukt om ze op de foto te krijgen. Mijn computer vertelt me dat we al bijna een uur in het water liggen als Mitch gebaart om naar de oppervlakte te gaan; de veiligheidsstop hebben we ondertussen al zwemmend gedaan en we komen precies bij de kustlampen weer boven water zodat we op de goede plek het water uitkomen.

FullSizeRender

We lopen terug naar ons zeil waar we ons bevrijden van onze sets, deze snel afbouwen en weer inpakken terwijl Stefan ons helpt met alles weer in de pickup te laden. Binnen de kortste keer zijn we weer op pad naar de duikschool om onze spullen te spoelen en daarna gezellig met zijn vieren te genieten van de door Meta gebakken pannenkoeken! De grootste traktatie na de nachtduik. We kijken ondertussen alvast naar wat foto’s van de nachtduik en kletsen nog even; daarna is het toch echt tijd om richting ons appartementje te gaan om onszelf nog even af te zoeten. Gelukkig hebben we toch weer een geweldig mooie nachtduik kunnen maken dankzij de inzet van de duikschool!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief