Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duiken / Natuur / Reizen

Een verschil van dag en nacht

Al tijdens Lia’s eerste duik op Bonaire ontstaat het idee voor een fotoserie. Zo opvallend is de tegenstelling tussen het onderwaterleven overdag en ’s nachts. Letterlijk een verschil van dag en nacht.

Twee weken duikvakantie naar Bonaire, samen met John even naar de zon. We gaan genieten van duiken, eten en de gastvrijheid op het prachtige Bonaire. Er staat al een pick-up voor ons klaar bij Buddy-Dive Resort en deze 4×4 geeft ons de vrijheid om te gaan en staan waar wij willen, en dat is vaak aan de waterkant. Ik krijg het idee voor deze fotoserie al bij de eerste duik op het huisrif. Overal om ons heen zijn tegenpolen te vinden, vooral dag en nacht is het onder water een wereld van verschil. Dieren gaan slapen of worden juist actief om te gaan jagen. Koralen die er overdag een beetje saai uitzien, komen in de nacht tot leven en voorzien zichzelf dan van voedsel.

Druk, druk, druk

De sharpnose puffer is overdag een druk visje dat maar weinig rustmomenten kent. Hij is maar enkele centimeter groot en zwemt tussen wieren en rondom koraal. Met geduld en kijken herken ik het zwemgedrag van dit schattige visje en lukt het me om er enkele foto’s van te maken. Zodra de zon zakt en het heldere water verandert in het zwart van de nacht, gaat deze puffer slapen. Hij zoekt een veilige plek op het rif en is zich totaal niet bewust van wat er allemaal nog langs komt, maar dat gelukkig geen bedreiging voor hem is. De teardrop-crab gaat juist in de nacht op zoek naar eten, maar de puffer is te groot en staat niet op zijn menu.

Verstoppertje

De Basket Sea Star is overdag niet moeilijk te vinden als je weet hoe ze zich verstoppen. Al snel vind ik er meerdere tussen het sierlijke wier. De diepte en de herkenningspunten onthoud ik voor de duik in het donker.

Voor de avondduik zet ik een kleine pilotlamp op mijn camera. Zo kan ik heel voorzichtig de prachtige veren van deze zeester belichten. Eerdere pogingen om de schoonheid van deze zeester vast te leggen mislukten vaak omdat bij elk straaltje licht de veren direct omkrullen en niet meer open staan om het voedsel te filteren. Ik moet dus snel zijn.

Nachtbloem

Het flower coral valt niet te missen. Ik zie het werkelijk op elk rif bij Bonaire (en ook op andere riffen wereldwijd is het te vinden).  Als je overdag goed kijkt, zie je dat het een ideale schuilplek voor vissen is. Soms kronkelt er een vuurworm tussen.

Als je hetzelfde koraal in de nacht bezoekt, snap je meteen waar het zijn naam aan te danken. De eerste nachtduik ben ik te vroeg, het is nog niet donker genoeg onder water. Voor de tweede poging ga ik dan ook bewust een uurtje later het water in.

— Als je niet beter weet, denk je dat het twee verschillende werelden zijn. —

Open

Het is altijd weer prachtig om het leven onder water op gang te zien komen zodra het donker wordt. Bij koralen gaan de poliepen open zodat ze het water kunnen filteren voor voedsel. De foto van het rode/oranje aardbeikoraal is wat je overdag ziet. Dan is het een grote ovale bol waar je vaak kleine visjes op vindt.  In de nacht ontluikt er uit elk bolletje een bloem.

Een en dezelfde onderwaterwereld heeft twee unieke gezichten – letterlijk en figuurlijk is het een verschil van dag en nacht.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief