Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Erik Huigen – Passport to Paradise

Hoe een bruiloft in Singapore uitloopt op een heerlijke duiktrip… Duikreporters Erik en Irene doen de Passport to Paradise in Noord-Sulawesi. 

Als je toch in buurt in de Azië bent in verband met een bruiloft van een studievriend in Singapore, dan kun je de gelegenheid maar beter gebruiken om ook “in te buurt” te gaan duiken. De mogelijkheden “in de buurt” zijn ronduit overweldigend. Gelukkig kennen we Sander van “Dive and Travel” en na het opgeven van de huwelijksdatum, wat andere uitgangspunten en een boel gepuzzel kwam hij met het voorstel het Murex “Passport to paradise” programma te doen. Het “Passport to Paradise” programma omvat duiken op drie locaties – Manado/Bunaken, Bangka en Lembeh – in Noord-Sulawesi. Je verplaatst je per duikschip van de ene naar de andere locatie en maakt duiken in de resorts en tijdens de verplaatsingen. Omdat “muck diving” “zeg maar niet zo ons ding” is, lieten we Lembeh rechts liggen en bezochten we de Bangka en Manado resorts.

Erik_Huigen_BangkaBeach_IMG_9623-125369

De “Passport to paradise” claim legt de lat nogal hoog. We werden echter bepaald niet teleurgesteld. In tegendeel zelfs. De duiklocaties – daarover straks meer – en de duik- en resortservice is dusdanig dat het voor ons “even wennen” aan de luxe was. We hebben best wel hier en daar – Nederland, Duitsland, Mexico, Bonaire, Spanje, Malta, Griekenland, Rode Zee, Thailand, Bali en Kenia – gedoken. De service tijdens deze vakantie sloeg echt alles: duikmateriaal opgehaald, aan boord gebracht, Nitrox voor je gecheckt – ja, ja, dat moet je zelf doen en de eerste keren blijf je er ook naast staan -, setje opgebouwd, setje omgehangen, duiken met ervaren gidsen, setje afgeven, water, koekjes en fruit krijgen, uurtje oppervlakte pauze fles inmiddels gewisseld, opnieuw setje omgehangen, wederom met guide gedoken, setje afgeven, setje afgebouwd, setje naar aan land gebracht, setje gespoeld en weg gehangen. Het enige wat je hoeft te doen is je op de boot om te draaien en je na de “pool is open” of “see you in the water” in het water te laten vallen en te duiken. We zijn er snel aan gewend en maken verder geen bezwaar.

Erik_Huigen_BangkaCoral_IMG_9715-125369

Een perfecte service is natuurlijk prachtig maar komen we voor de mooie duiklocaties. Het resort op Bangka ligt op een Robinson Crusoe eilandje aan de noordpunt van Noord-Sulawesi. Het is omringt door prachtige en afwisselende koraalriffen. We doken onder meer op de Bangka Sahaung en de Batu Mandi duikstekken. Twee White tip Reef sharks, een Tiger Mantis shrimp en vele naaktslakken, waaronder Chromodoris Williani en Nembrotta Millieri en Kubaryana tijdens een check dive is toch best aardig. Verder vinden we op de eerste dag ook nog een Fimbriated Murray eel, Peacock mantis, banded en bubble coral shrimps en Phyllidia Pustulosa naaktslakken. Het rif bij Bangka is prachtig en de guides tonen je al het bijzonder bijzondere leven. Over service gesproken: de “guides” noteren alle bijzondere vondsten op hun leitjes en aan het eind van de duik maak je een foto van het leitje. Anders hadden wij het bovenstaande echt niet meer geweten.

Erik_Huigen_BangkaLodge_IMG_9616-125369

Tijdens de verplaatsing per boot van Bangka naar Manado duiken we in de “middle of nowhere” van de Celebeszee bij Crystal bay en maken wij de eerste duik in het Bunaken national park bij Muka Kampung. Je merkt meteen het verschil met Bangka: de duiken bij het eiland Bunaken zijn, in tegenstelling tot de koraaltuinen van Bangka, bijna allemaal “wall dives” langs de steile en diepe wanden van Bunaken. Bij Muka Kampung tellen wij tientallen schildpadden, scholen tonijn-achtigen op grote diepte en toch ook weer vele soorten naaktslakken.

Erik_Huigen_Bubblecoralshrimo_IMG_0577-125369

Het Manado resort ligt in de baai van Manado. We duiken dit tweede deel van onze vakantie bij de duikstekken van het eiland Bunaken en in de baai van Manado. Snelle duikboten brengen ons in 30 à 40 minuten naar de duikstekken rondom Bunaken. De “wall dives” bij onder meer Lekuan 1 en 2, Mandolin, Fukui, Sachiko en Tanjun Parigi zijn stuk voor stuk indrukwekkend. Diepe “drop offs” naar 50 à 100 meter en vol begroeide wanden met grote scheuren en gaten wisselen af met een enkel stuk zandvlakte. Het kan er af en toe best stromen, maar de dive guides controleren de stroming vooraf en we passen de locaties eventueel aan. We driften – hoe de stroming zich ook wijzigt – met de stroming mee. We beginnen aan de verzameling krabben en kreeften en vinden – “with a little help from our friends” – Bubble coral, Popcorn, Orang Utang, Sexy, Commensal, Soft coral, Spiny en Hermit kreeftjes en kreeften. Verder zijn tientallen Hawksbill en Groene schildpadden, diverse murenes de “VBF” – “Viele Bunte Fische” – zoals onze Duitse duikvrienden het noemen. In de baai van Manado duiken we ter afwisseling (nacht)duiken bij Celebas, Circus point en Tanjung Kelappa. Het zicht in de baai is nu in het regenseizoen iets minder dan op Bunaken. De staff vraag er elke keer bezorgt naar. Maar 15 meter zicht is voor een Nederlandse duiker “best te doen”.

Erik_Huigen_Diver_IMG_9746-125369

Zowel op Bangka als in Manado zijn de “lodges” mooi en schoon, met ruime slaapkamers en een veranda met zitje en ligbed. Het eten in beide locaties is prima met een ruim ontbijt en drie gangen warme lunches en diners met een duidelijke Indonesische signatuur. Over service gesproken: een vraag over meer vegetarische mogelijkheden en een grapje over Gado gado leiden de volgende dag tot onmiddellijke aanpassing van het menu met meer vegetarische mogelijkheden en Gado gado bij de lunch en het avond eten. Dat had nou ook weer niet nodig geweest, maar lekker was het wel.

Niet alleen de “dive guides” zijn, maar Ook de “resort staff” is geweldig en vriendelijk. Iedere gast wordt vriendelijk met haar/zijn voornaam aangesproken; van het keukenpersoneel, kamermeisjes, receptiemedewerkers en bediening tot de manager. Op zaterdagavonden is er een optreden van de staff band op Bangka en een Indonesische band in Manado. En over service gesproken: op de avond van het vertrek meldt de chef trots dat hij – u raadt het al – speciaal Gado gado heeft gemaakt.

Het aantal gasten per locatie is met 30 à 40 gasten overzichtelijk en een leuke internationale mix van duikers. Op onze boot duiken Duitsers – Andrea, Franc, Ute, en Michael -, Amerikanen – Robin en Craigh -, Arie en Roy uit Rotterdam, Magda uit Polen. Op de andere boten duikt een gezelschap uit Slowakije. Allemaal geïnteresseerd en betrokken.

Op de ochtend van het vertrek vraagt manager Pim van Schendel of we nog tips hebben. “We hebben echt heel hard gedacht en kunnen je helaas niet helpen.” Murex’ Passport to paradise is paradise.

Deze trip werd verzorgd door:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief