Er zit muziek in de Noordzee | Sven Figee
Heb je de film De Wilde Noordzee gezien en ook zo genoten van de muziek? Die muziek is gecomponeerd en uitgevoerd door Sven Figee – componist, musicus én duiker!
Ja, Sven is duiker. Zijn enthousiasme voor water heeft hij al van kinds af aan. In sneltreinvaart behaalde hij in Wassenaar zijn zwemdiploma’s, proefde hij aan waterpolo en wedstrijdzwemmen (geen succes…hij moest te vroeg opstaan! ) om uiteindelijk de snorkelopleiding in te gaan bij een IADS-instructeur. Een jaar of dertien was hij. “Niet zomaar een opleiding, een jaar lang moesten we trainen. Spartaanse praktijken. Die instructeur was bloedfanatiek.” Maar wat vond hij het leuk. Van het snorkelen rolde hij door naar de 1*-duikopleiding. “Minstens zo pittig, ik zie mezelf nog baantjes crawlen met een zware loodgordel om.”
Niet te stoppen
Svens ouders moeten gek van hem zijn geworden. Want als hij op vakantie ergens water zag, moest hij erin. Snorkelend welteverstaan, z’n pak, snorkeluitrusting en lood had hij altijd bij zich. “Ik lag werkelijk de hele dag in het water van de Middellandse Zee. Fantastisch!” Maar ook op plekken waar snorkelen minder gebruikelijk was, was hij nauwelijks te stoppen. Zeker niet door zijn ouders, gelukkig wel door de Ierse boer op wiens land hij een donker meer in wilde duiken: “Als je hier het water in gaat, kun je wel doodgaan. Je ziet geen flikker en het is heel erg koud en diep. Je bent niet goed bij je hoofd.” Klare taal die aankwam.
— Zo indrukwekkend als je in het water springt en je ziet zo’n enorm dier onder je opdoemen. —
Z’n duikleven stopte (tijdelijk!) toen hij een jaar of 17 was. “Muziek maken en duiken, het was geen goede match. Na optredens op vrijdag- en zaterdagavond was het best lastig om op zondagochtend vroeg fris klaar te staan aan het Grevelingenmeer voor een duik.”
Tien jaar later haalde Sven alsnog zijn PADI Open Water en Advanced Open Water-brevet in Maleisië. “Tja, toen ik daar op vakantie was met mijn familie, ging het weer kriebelen.” Sindsdien duikt hij onder als hij op reis is én er is duikwater. De duik op de Zenobia op Cyprus (samen met Angela Groothuizen), Bonaire (“wat een paradijs voor duikers, nergens wordt het je makkelijker gemaakt”), deze zomer nog het snorkelen in Kroatië én, een hoogtepunt, snorkelen met walvissen voor de kust van Sri Lanka. “Dat ga ik nooit vergeten. Zo indrukwekkend als je in het water springt en je ziet zo’n enorm dier onder je opdoemen.”
De Wilde Noordzee
En dan is daar ineens De Wilde Noordzee. “Ja, ik werd gebeld door de distributeur. Hij had me gezien en gehoord bij Matthijs gaat door in de coronaperiode (noot redactie: met de Sven Hammond Big Band).” Het werd het begin van anderhalf jaar intensief samenwerken. In totaal heeft Sven anderhalf uur muziek gemaakt, waarvan 61 minuten in de film zijn gebruikt. Best veel!
Maar hoe pak je zoiets aan? “In de studio gaan zitten en beginnen!” Dat klinkt te makkelijk… “Ik ben creatief, als ik in de studio ga zitten, komt er wat.” Samen met Mark Verkerk, de regisseur van de film, heeft hij gekeken welke vibes er nodig waren, welke kleuren. “We kwamen uit op vijf: kwetsbaarheid en schoonheid, drama en kracht, humor en gekkigheid, veerkracht en hoop en algemeen. Voor elk heb ik een mapje aangemaakt. Zodra ik iets klaar had, zette ik de muziek in het desbetreffende mapje, luisterde Mark en kreeg het een label groen of rood… groen betekende bruikbaar en kon ik ermee verder.” Het was een creatief proces… gaandeweg gaf deze manier van werken Sven steeds meer richting, kreeg hij er scènes bij en zoomde hij steeds verder in. Soms gebruikte hij ook stockmuziek om te checken of de muziek de gewenste sfeer opriep. Om van daaruit weer zelf te componeren en arrangeren. Het eindresultaat is een combi van traditionele natuurfilmmuziek en synthesizers, allemaal muziekstukken die de beelden ondersteunen. Overigens, het hoofdthema van de film was in één keer raak: “Dat geeft vertrouwen.”
De film is klaar. Heb je dan ook een favoriete scène? Hij hoeft niet lang te denken: “Ja, die van de zeedonderpad.” De muziek van deze scène zal hij ook live spelen tijdens de Avond van de Filmmuziek op 17 november, samen met het Metropole Orkest, met de beelden groot op de achtergrond. Indrukwekkend.
De Noordzee lonkt?
Kriebelt het nu ook om zelf te gaan duiken in de Noordzee? “Zeker! En het blijkt dat er meer duikers in het team zitten, Jan Kooyman bijvoorbeeld, de regisseur van de serie die in 2025 op tv komt.” Inmiddels hebben de duikers twee testduiken gemaakt in de Kempervennen (“ja, ik heb Big Mama gezien!”) en in de Grevelingen. Volgens producent Klaudie Bartelink (van Dutch Maritime Productions) zijn de duikers klaar voor de Noordzee. Sven: “Nu wachten op de juiste omstandigheden voor een Noordzeeduik… ik heb er zin in.”