Vijf wrakken in de Rode Zee
Van stoomschepen uit de negentiende eeuw tot oorlogsschepen: in de Rode Zee vind je allerlei wrakken. Op welk wrak zou jij graag een keer willen duiken?
SS Thistlegorm
Het bekendste wrak in de Rode Zee is zonder twijfel de SS Thistlegorm. Dit 128 meter lange Britse schip, geladen met oorlogsmaterieel voor Alexandrië, zonk op 6 oktober 1941 nadat het gebombardeerd was door twee Duitse bommenwerpers. Hierbij kwamen negen mensen om het leven. In het wrak bevindt zich nog allerlei materiaal voor militair transport, zoals BSA motorfietsen, vrachtwagens en een locomotief. In de jaren vijftig werd het wrak al opgemerkt door lokale vissers, maar in 1958 dook Jacques Cousteau samen met National Geographic voor het eerst op het wrak van de SS Thistlegorm. De maximumdiepte bij deze wrakduik is 33 meter.
Rosalie Moller
De Rosalie Moller zonk twee dagen na de Thistlegorm. De ondergang van de Thistlegorm werd ook de ondergang van de Rosalie Moller. In het licht van de enorme vuurbal die de explosie teweegbracht, werd namelijk ook de Rosalie Moller ontdekt, die vlakbij voor anker lag. De bommenwerpers keerden terug om ook dit schip, dat met kolen onderweg was naar Alexandrië, tot zinken te brengen. Het wrak ligt keurig op zijn kiel op de bodem, echter vanwege de diepte (het dek ligt op 32 meter diepte, de kiel op 50 meter diepte) is dit wrak alleen voor technische duikers geschikt.
Dunraven
De Dunraven is een ouder wrak, gezonken in 1876 nadat het op het rif van Beacon Rock was gelopen. Het ligt op zijn kop op het rif, maar door de grote gaten in de romp kunnen duikers naar binnen kijken en eventueel ook het wrak in. Het wrak was bij lokale vissers al bekend, maar werd pas in 1977 bekend als duikwrak. De maximumdiepte voor dit wrak is 25 meter en er is opvallend veel onderwaterleven rond het wrak te vinden.
Giannis D
Op het rif van Sha’ab Abu Nuhas liggen maar liefst zeven wrakken. Dit driehoekige rif ligt op een drukke vaarroute en is, zoals i geblaken, een gevaar voor vele schepen. De wrakken waar hier het meest op gedoken wordt, zijn de SS Carnatic, de Krisoula K en de Giannis D.
Met een gemiddelde diepte van 13 meter en een maximumdiepte van 28 meter is de Giannis D een wrak dat voor alle duikers beduikbaar is. De Giannis D zonk in 1983 terwijl het schip onderweg was van Joegoslavië naar Jemen met een lading hout. Nadat het schip op het rif gevaren was, heeft het nog een tijd op het rif gelegen voordat het tijdens een storm werkelijk zonk.
SS Carnatic
De SS Carnatic is een Brits stoom- en zeilschip dat met een grote lading gouden munten en koper zonk nadat het in 1869 op het rif was gelopen. Het goud werd in de weken erna geborgen. Het wrak is in twee delen gebroken en ligt op een diepte van 17 tot 28 meter. Het dek is inmiddels verdwenen, waardoor de steunbalken en ruimen van het schip goed te zien zijn. Omdat dit wrak al zo lang op het rif ligt, is het volledig begroeid met koraal.