Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ezra Lambers – Wrakduiken op de P29 en Tugboat Rozi

Duikreporter Ezra was op duikvakantie naar Malta. De bekendste duikstek van Malta – Cirkewwa – met onder andere twee wrakken stond uiteraard op het duikprogramma.

Tijdens mijn vakantie naar Malta heb ik een aantal duikstekken mogen bezoeken. De eerste duikstek die ik heb bezocht was in Cirkewwa. Deze duikstek werd aangeraden door het plaatselijke duikcentrum en is uitermate geschikt om kennis te maken met het Maltese water. Even een korte introductie over de duikstek Cirkewwa. Cirkewwa is een van de meest bezochte duiklocaties op de Maltese eilanden. Het ligt aan de noordwestkust van Malta waar de ferry naar Gozo vaart. In dit duik gebied is er voor ieder wat wils. Het duikgebied bestaat uit een gemakkelijk ondiep oefengebied (Susie’s Pool) en Madonna beeld, twee diepe wrakken (Patrol Boat P29 en Tugboat Rozi), twee prachtige natuurlijke bogen (Right/Green Arch en Left/White Arch), en muurrif met veel doorzwemmende tunnels/grotten.

Bovenstaande omschrijving was voor mij doorslaggevend om hier meerdere verschillende duiken te gaan maken en om mijn duikvakantie hier te starten. De eerste duik was op de P29. Patrouilleboot P29 (Boltenhagen) is een populair wrak in Malta. De P29 was een 52m lange patrouilleboot die in 2007 in Cirkewwa tot zinken werd gebracht. Het wrak ligt op 34m diepte. Op de P29 is nog een groot kanon te zien die het bezoeken van dit wrak nog indrukwekkender maakt.

P29-117666

P29 4-117666

De tweede duik vond plaats op Tugboot Rozi. De Rozi is een populaire wrakduik in Malta. Tugboot Rozi was een 35m lange sleepboot die in 1992 tot zinken werd gebracht en heeft een maximale diepte van 34m.

Rozi-117666

Rozi 2-117666

cirkewwa 4-117666

Op de duikstek zijn verschillende in-/uitgangspunten met trappen en relingen. Parkeerplaatsen, cafés/snacks en toiletten zijn beschikbaar op de duikstek. Parkeren kan vlakbij de instap. Er zijn speciale parkeerplaatsen gecreëerd die alleen beschikbaar zijn voor duikers. Alleen een duikbrevet zichtbaar voor het raam leggen is genoeg om geen parkeerbon te krijgen. De wrakken worden daarnaast aangegeven met een gele boei aan de oppervlakte.

In totaal heb ik tijdens mijn vakantie op deze duikstek drie verschillende duiken mogen maken. Elke duik was prachtig en ik kom hier zeker nog eens terug.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief