Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Exalto – Duiken op de Giannoulla K

Duikreporter Dirk gaat een dag duiken op een Nederlands wrak dat op de bodem bij Rhodos ligt – de Giannoulla K.

Donderdag 27 juli, ik word vandaag wederom om acht uur opgehaald bij de bushalte door de duikschool. Vandaag staat een duik naar de Giannoulla K op het programma. Dit Nederlands vrachtschip (110 meter lang) is in 1981 voor de kust van Rhodos tijdens een storm gezonken en is grotendeels intact. Het schip ligt tussen de 10 en 20 meter, op een ideale duikdiepte dus.

We rijden naar de haven van Rhodos waar de boot ligt die ons eerder naar Kalithea gebracht heeft. Wij gaan vandaag echter met een busje naar de haven van Plimmiri, dat op ongeveer anderhalf uur rijden van Rhodos ligt. Om ongeveer half negen is iedereen aanwezig die mee gaat vandaag, en we vertrekken richting de haven van Plimmiri. Onderweg wordt er nog een keer gestopt bij een lokale supermarkt, want het is aan deze zijde van het eiland 4 a 5 graden warmer dan in Rhodos stad. Naast water slaan we ook wat eten in want tussen de twee duiken door die we vandaag gaan maken, blijven we op de boot die ons tot boven het wrak brengt.

We vervolgen onze weg en komen door het gebied waar de bosbranden van de afgelopen dagen hevig hebben gewoed. Na het dorpje Lindos zien we wat de branden van de afgelopen dagen allemaal hebben aangericht. Het is echt triest om te zien hoe auto’s, snackbars en restaurant in vlammen zijn opgegaan. Het vuur is gewoon vanuit het binnenland de weg overgestoken en heeft alles tot aan het strand verwoest. Hotels helemaal verlaten en je ziet de mensen van het eiland bezig om de puin te ruimen zodat ze weer kunnen opbouwen.

SportDiver_20230727_113727-123242

SportDiver_20230727_113902-123242

Na bijna anderhalf uur komen we aan in de haven van Plimmiri. Er is een tweede busje met de duikflessen en duikspullen vooruit gereden en deze staat al op ons te wachten. De sets worden netjes op de grond gelegd en wij kleden ons om. Setjes worden opgebouwd en omgedaan, want als we boven het wrak liggen gaan we meteen te water. Na 5 minuten varen liggen we boven het wrak en wordt de boot vastgemaakt. We gaan op voorplecht van de boot staan, trekken de vinnen aan en stappen met schedesprong te water.

Meteen voel ik al dat er een lichte stroming staat. Ik grijp de ankerlijn vast die verbonden is met het wrak. Terwijl de andere buddy’s te water gaan, spoel ik mijn masker. Als ik die opgezet heb en controleer of hij goed ziet, kan ik meteen van boven op het wrak kijken. Wat een gaaf uitzicht hier van boven. Zodra iedereen in het water ligt, dalen we af via de ankerlijn en zodra we merken dat de stroming minder wordt, laten we de ankerlijn los en zweven we naar beneden naar het wrak. De eerste duik is afgesproken dat we een rondje maken aan de buitenkant van het wrak, de tweede duik gaan we ook naar binnen.

We dalen af naar het achtersteven aan stuurboordzijde en gaan aan het rondje beginnen. We zien de schroef half in het zand liggen en wat mij meteen opvalt is dat hier heel veel koraalduivels zijn. Waar ik ook kijk, ik zie ze overal. We gaan naar bakboordzijde en kijken ons onze ogen uit. Als je zo naast het wrak zwemt, dan voel je je erg klein in vergelijking tot het wrak. Als we eenmaal bij de boeg van het schip komen, stijgen we iets op en gaan over het dek terug. Mijn Belgische buddy (waar ik ook mee gedoken heb op Kalithea) maakt nog een foto van een koraalduivel die bij het anker zit. Terwijl hij dat doet, kruipen zijn bubbels tegen het schip aan naar boven. Best wel grappig om te zien. We gaan vanaf de boeg terug naar het achtersteven over het dek en kijken onze ogen uit.
Na ongeveer drie kwartier onder water krijgen we het teken dat we de safety stop gaan maken. We stijgen op tot aan de lijn van de safety stop en blijven daar 3 minuten hangen. Ook vanaf dit punt heb je een schitterend zicht op het schip. Na de safety stop gaan we naar de oppervlakte en gaan we aan boord. De flessen worden vast gewisseld voor duiknummer 2 en daarna eten we wat en drinken we wat.

SportDiver_20230727_132806-123242

SportDiver_20230727_131631-123242

Na een klein uur boven water gaan we ons weer klaar maken. Zelfde ritueel om het water in te komen en even later dalen we wederom af naar het wrak. Dit keer zwemmen we aan bakboord zijde naar de boeg en onderweg zien we nog een school trompetvissen. Ik probeer er één op de foto te zetten maar daar heeft hij geen zin in. Als we bij de boeg aankomen, zie ik op het dek een luik open staan. Daar gaan we het wrak in en zwemmen dan terug naar het achtersteven langs de vrachtruimtes. We zwemmen door verschillende ruimtes van het wrak om van de ene naar de andere kant te komen. Het is niet donker binnenin, als je een ruimte inzwemt, zie je eigenlijk alweer meteen “blauw”. Verschillende luiken (met lange trappen naar beneden) passeren we en laten we links liggen. Ze worden wel even ge-highlight door de dive guide maar we gaan er niet in. Na ruim 40 minuten zijn we aan de andere kant en hebben dan nog een paar minuten voordat we weer de safety stop gaan maken. Als we bij de safety stop hangen, hebben we nog één laatste blik op het wrak alvorens we weer naar boven en terug naar Rhodos stad gaan.

Wederom twee hele mooi duikbelevingen gehad.

SportDiver_20230727_114441-123242

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief