Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Drukte op vrijdag

Vroeg opstaan en voor de kentering duiken blijkt goed uit te pakken voor duikreporter Leendert Smit. Hij krijgt het op een drukke dag voor elkaar bijna alleen in het water te liggen bij de Zeelandbrug.

Het is lang geleden dat ik week in week uit lekker kan duiken bij de Zeelandbrug. Het weer speelt mee, de kenteringen zijn op redelijk gunstige tijdstippen en de omstandigheden zijn, zeker na de algenbloei van half mei, al weken optimaal. Dus ja, wat houd me vandaag tegen? Er is één minpuntje. Het kan wel eens druk gaan worden want onze Oosterburen vieren Sacramentsdag en zijn kennelijk massaal naar Zeeland afgereisd. Ook om te duiken natuurlijk. Dan de dag maar weer beginnen met een driftduikje, ver voor de kentering, dan is er vast nog niemand. Dat klopt als een bus. Ik ben de enige op deze vroege morgen.

Vandaag maar eens proberen echt van de brug naar de westelijke trap te driften en niet bij de pijlers te blijven hangen. Als eerste worden de stokjes ten oosten van de brug nog even bezocht maar helaas. Dan gaat het snel met de stroom mee naar het westen. In veel hoeken en gaten verstoppen zich noordzeekrabben maar de kreeften lopen nu juist vrij rond. via diverse sepia tentjes waar weer geen actie te zien is kom ik precies bij de trap uit. terug bij de auto ben ik nog steeds de enige. Zo, dan is het nu tijd voor een krantje / croissantje terwijl langzaamaan de eerste Duitse nummerborden verschijnen. Mariëlle en Richard zie ik niet, daar had ik via facebook min of meer mee afgesproken. Inmiddels is de parking helemaal vol en duikers passeren in dichte drommen richting het water. Ik wil net zelf gaan optuigen als Mariëlle en Richard langs lopen. Ze zijn er dus toch maar staan helemaal achteraan. Tegen de tijd dat ik het water in ga is het gros er al weer uit. Heerlijk rustig dus.

20180601_006__DSC2106-66927

Het hoogtepunt van de slanke waaierslakken lijkt achter ons te liggen. Ik zie ze nog wel maar geen groepjes van 5-6 stuks bij elkaar meer. Peter van Bragt wees me vorige week op de boompjesslakken dus daar probeer ik me op te focussen. Jawel, al snel vind ik er één, en nog één, en nog één. Ze zitten overal maar vaak zo verstopt dat fotograferen lastig wordt.

20180601_017__DSC2118-66927

Het duurt even voordat ik een fraai exemplaar heb gevonden waarbij ook te zien is wat voor en achter is. De harlekijnslakjes zijn er ook nog steeds en natuurlijk grote vlokslakken.

20180601_050__DSC2159-66927

Ook het fraai begroeide object vind ik weer terug maar daar zaten vorige week nog diverse waaierslakken op. Die zijn nu allemaal verdwenen en vervangen door nog meer boompjesslakken. Toch leuk om die opeenvolging te kunnen waarnemen.

20180601_038__DSC2144-66927

Na een totale duikduur van ongeveer 3 uur sta ik weer op de dijk. Tot mijn verbazing is de parking alweer bijna helemaal leeg.

6 reacties

 1. Avatar

  Mooie foto van die boompjesslak! Drie uren duiken … heb jij kieuwen?

  REAGEREN
 2. Leendert

  Wel verdeeld over 2 duiken Dirk!

  REAGEREN
  • Avatar

   Ah ja! Dat krantje en die croissants tussendoor!

   REAGEREN
 3. René Weterings

  Mooi! Vooral die foto van de boompjesslak, meestal zitten ze zodanig dat je ze zelfs op de foto niet kunt herkennen. 😉

  REAGEREN
  • Avatar

   Dat probleem ken ik!

   REAGEREN
 4. Leendert Smit

  ja dit was echt een lucky shot. Afgelopen vrijdag had ik minder geluk.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief