Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

Een nieuwe duiklamp, maar welke? – deel 2

Hoe bepaal je in een jungle aan duiklampen welke voor jou het meest geschikt is? Sebastiaan van Aard neemt je mee in zijn vooronderzoek en bij de uiteindelijk keuze. Het voorwerk is gedaan. Hij gaat in dit tweede deel een keuze maken.

In deel 1 heb ik de professionele termen beschreven, de verschillende soorten lampen, de prijsreeksen en een aantal criteria die mij geholpen hebben om een keuze te maken. Ondertussen heb ik ook de kans gehad om advies bij ‘Go Dolphins’ -één van mijn favoriete duikwinkels in Nederland- in te winnen. Het advies van Marloes: “Neem een LED lamp met een minimum van 800 lumen. Dat heb je in Nederland voor een primaire lamp wel nodig. Neem ook absoluut eens een kijkje bij de merken Metalsub en Light & Motion.” In dit tweede deel schijn ik meer licht op de categorie 800 t/m 2000 lumen. Laten we samen maar eens op ontdekkingstocht gaan in de ‘duiklamp jungle’.

Om een eerlijke vergelijking te maken heb ik gekeken naar het aanbod in duiklampen van vier internationale webshops: Lucas Divestore, Simply Scuba, Leasure Pro and Dive Inn. In totaal bieden deze vier webshops 54 verschillende merken aan. Dit is een absurde hoeveelheid aan keuze! Dit is dus die jungle waar ik eerder naar verwees. Met sommige merken ben ik bekend, waarbij ik van sommige niet wist dat ze ook duiklampen maken. Van sommige andere merken heb ik gewoon nog nooit van gehoord. Hieronder staat een overzicht van de 54 merken, de merken die ik ken heb ik blauw gemaakt. En dan blijft er een heleboel zwart over en dan weet ik dat ik nog niet eens compleet ben!

schema-1-overzicht-merken

 

Verder selecteren

Gelukkig is het grootste gedeelte van deze merken gericht op secundaire/back-uplampen. Om het aantal merken te verkleinen pak ik mijn criteria -minimaal 800 lumen en voorzien van oplaadbare batterijen- erbij. Ondanks dat het aantal merken aanzienlijk slinkt blijven er teveel over om een goede vergelijking te kunnen maken. Daarom kies ik er toch maar voor om er 1 webshop uit te lichten, degene uit ons kikkerlandje: Lucas Divestore. Daarnaast viel het mij op dat er veel dezelfde merken terug komen in de verschillende webshops. Nu ik nog maar ga kijken binnen één webshop wordt het meteen een stuk overzichtelijker en gemakkelijker om een vergelijking te maken.

Hiervoor maak ik gebruik van verschillende criteria:

  • het aantal lumen
  • de prijs
  • maximale brandtijd van de lamp
  • oplaadbare batterijen / accu
  • hand- of kabellamp

In totaal vergelijk ik hieronder 16 lampen met elkaar. Hierbij heb ik uiteindelijk wel enkele Greenforce lampen weggelaten. Deze lampen waren zonder accu al duurder dan de overige lampen en daarmee voor mij en de vergelijking niet interessant. Daarnaast heb ik toch enkele kabellampen toegevoegd, ondanks dat ik op zoek ben naar een handlamp.

schema-1-overzicht-2

 

Proefduiken

Ondanks al deze informatie heb ik eigenlijk nog steeds geen zicht op wat het werkelijke verschil is tussen het aantal lumen. Daarom heb ik een Metalsub XL 13.2 1500 LED gehuurd en meegenomen op een duik op Le Serpent en Den Osse Kerkweg. Op onderstaande video laat mijn buddy de lamp zien. Dankzij deze duik werd al heel snel heel veel duidelijk en kwam ik tot twee conclusies. Ten eerste vind ik de XL 13.2 handlamp met zijn 1,1 Kg te zwaar, ik begon steeds meer last te krijgen van mijn hand naarmate de duik voort duurde. Ten tweede, 1500 lumen is absurd veel licht! Dit komt absoluut niet tot zijn recht op de video, maar het is was een klein zonnetje onder water.

Wat was mijn situatie ook alweer:

  • ik heb ongeveer een budget van € 300,-
  • ik maak maximaal drie duiken per dag. De brandtijd van de lamp moet dus minimaal rond de 120 minuten liggen
  • ik probeer altijd milieu bewust te zijn, dus oplaadbare batterijen is een must
  • ik vind 1500 lumen enorm veel licht

 

 Dit brengt mijn keuze terug tot twee opties:

Mares EOS 10rmetalsub-xl-72-handlamp

   

De Mares EOS 10r en de Metalsub XL 7.2. De overige merken vind ik persoonlijk te duur voor het aantal lumen. In het geval van de ‘Naturalshine’ vind ik de belofte ongeloofwaardig.

Mijn keuze

Budget! Dit is de voornaamste reden in mijn keuze voor de Mares Eos 10r. Deze lamp is de helft van de prijs van de Metalsub en voldoet toch aan alle criteria. Hij heeft wel 500 lumen minder, maar om eerlijk te zijn verwacht ik deze niet missen. Aangezien ik nog meer op mijn wenslijst heb staan qua duikspullen zal ik keuzes moeten maken. En met de Mares lamp vind ik zelf dat ik de juiste keuze voor mijn situatie maak. Al kom ik daar binnenkort in het water pas natuurlijk echt achter 😉


De auteur Sebastiaan van Aard blogt reglmatig op zijn eigen website – My Scubadiving Stories.

Openingsfoto: René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief