Ad Aleman – Een natuurlijk filter
Tijdens het volgen van de eieren van de steenslijmvis ontdekt Snorkelreporter Ad Aleman nog veel meer in de buurt van het nest. Een natuurlijke filter zorgt er bovendien voor dat een foto heel anders uitpakt dan verwacht.
Datum: 02.11.2021
Duiklocatie: Grevelingen
Vandaag is het weer tijd om naar de eitjes van de steenslijmvis te gaan kijken. Er is weinig wind en het is bewolkt, dus prima omstandigheden. Bij de eitjes aangekomen zie ik nog weinig progressie in de ontwikkeling. Na een paar foto’s van de eitjes gemaakt te hebben neem ik nog een stukje van de strekdam van de Springersdiephaven mee. De stenen van de dam zijn mooi begroeid en er is best veel leven te zien. Aan de onderkant van de stenen groeien hydropoliepen, waarschijnlijk de bochtige klokpoliep.
Opeens zie ik wild bewegende tentakeltjes aan de onderkant van een andere steen, het blijkt een vervelling van een zeepok te zijn. Op de achtergrond groeien oorkwalpoliepen, waarvan er sommigen al aan het insnoeren zijn.
Als ik mijn lamp op een gerichelde driekantige kokerworm richt, wordt deze ineens groen. Het natuurlijke filter wat het groen worden veroorzaakt is niets anders dan een stukje zeesla.
Het verbaast me hoeveel er in de buurt van de eitjes te ontdekken valt.