Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een satijnslak op een meter diepte

Duikreporter John plant een ondiepe duik en laat zien dat je niet diep hoeft te gaan om heel veel moois te zien.

Datum 15-09-2013
Locatie St. Annaland

 

Vandaag maar weer eens een ondiep duikje gemaakt ik noem ze maar snorkelduikjes omdat de maximale diepte die ik maak eigenlijk niet dieper is dan 2 meter, waarom ga je dan niet snorkelen zou je zeggen, af en toe kom ik een mooi onderwerp tegen en dan is het toch wel heel erg makkelijk dat je niet iedere keer omhoog moet komen van 1 meter diepte om even lucht te happen.

Ik had afgesproken met Lia omdat die met Rien en Ugo een driftduik gingen maken met opkomend water, het is wel zo gezellig om samen een bakje koffie te doen na de duik.

P9155038-001

Ik heb me omgekleed en ik ga al vast te water, ik loop zo ver mogelijk naar links over het strandje om daar te water te gaan.

Als ik op heuphoogte in het water sta voel ik gelijk dat het een stuk kouder is dan vorige week, misschien moet ik mijn droogpak weer te voorschijn toveren maar als ik eenmaal onder ben valt het allemaal reuze mee, ik zie dat het 17 graden is en dat is 3 graden verschil met de watertemperatuur van vorige week.

Ik ben eigenlijk benieuwd wat ik tegen kom het is opkomend water en ik zit in het gebied wat met laagwater droog valt, als eerste wat ik zie als ik onderwater ga zijn de honderden brakwater grondels die over de bodem scharrelen en wat verder zie ik zwarte grondels liggen, de meeste zijn schuw voor de camera lens maar enkele blijven netjes voor me liggen, er is zelfs een grondel die zo stil ligt dat er een hooiwagenkrab gewoon over hem heen loopt en hij verroerd geen vin en als ik dan iets dichter bij wil komen schiet hij weg.

Als ik van deze grondel met de hooiwagenkrab thuis de foto’s bekijk zie ik iets wat ik nog nooit op een zwarte grondel heb gezien namelijk een roeipootkreeftje op de kop van de zwarte grondel, een leuke vondst of iets wat me nog nooit eerder is opgevallen ik ga het de experts vragen.

P9155057

We gaan verder en ik ben verrast over het vele leven zoals diverse soorten grondels in grote getalen, veel krabben, de scholen met ansjovis (dat denk ik dan) en ik zie ineens een grote witte plek op een oester het was zo opvallend dat je hem gewoon niet over het hoofd kon zien, het was een grote satijnslak en dat op een meter diepte, het is geen mooie slak of fotogeniek maar ik vond het wel een leuke vondst het is pas de tweede keer dat ik een satijnslak heb gevonden.

Af en toe zie je een grondel op het zeesla liggen en dan komt er een krab snel aanlopen en probeert de grondel te pakken te nemen maar de grondel komt elke keer net op tijd weg, zo zie ik nog een krab met een soort worm in zijn scharen zitten de worm is wit met gele stippen en ik weet echt niet wat voor soort prooi het was.

P9155063-001

Wat een leven op deze diepte of beter gezegd ondiepte, ik wil niet te lang in het water blijven dus draai ik op een gegeven moment om ik ga nu zo dicht mogelijk onder de kant duiken, en daar vind ik weer een paar mooie dingen zoals 2 zeenaalden het probleem om ze goed op de foto te krijgen was dat ze in het zeesla zaten en dat er een paar grote krabben akelig dichtbij mijn hand zaten toen ik er met mijn foto toestel dichterbij wilde komen, na een tijdje is het toch gelukt om er een close up van te maken maar toch een beetje met angstig gevoel met een paar van die grote krabben naast je hand.

Na al dat moois kom ik weer bij het vlakke stuk van het strandje, ik zie een klein heremiet kreeftje lopen en ik probeer er een foto van te maken en dan het liefst op gelijke hoogte, ik zoek een goed compositie uit plaats mijn camera op de grond en maak zo foto’s, het leuke is dat je dan ineens omsingeld word door brakwater grondels die zelfs tussen mij en het schermpje van de camera gaan liggen en als je dan een foto van deze visjes wil maken schieten ze allemaal weg.

P9155036-001

Ik ga het water uit en ik heb echt genoten, de duik was niet lang of diep maar zoveel leven op deze ondiepte maakt me helemaal blij, je hoeft dus niet diep te gaan om wat te zien.

Omdat ik er eerder in was gegaan dan Lia, Rien en Ugo heb ik me alvast omgekleed en de spullen opgeruimd en als ik klaar ben komen ze net de parkeerplaats oplopen, ze waren voorbij de punt het water in gegaan dan nog een stukje verder naar links gezwommen en dan je eigen mee laten gaan door de stroming, ze waren in no time bij het strandje.

Daarna hebben we nog een lekker bakje koffie gedronken en nog even nagepraat over de duik het was weer reuze gezellig, Lia, Rien en Ugo bedankt voor een gezellige ochtend.

Ik ben 47 minuten onderwater geweest, ik ben rond 09:10 uur te water gegaan, de watertemperatuur was 17 graden, het zicht was goed, ik ben maximaal 1,9 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten