Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Een duik rijker, een maandsalaris armer

Duikreporter John en buddy Lia duiken voor de verandering in zoet water. De macrolens gaat mee. 

Duik 869, maandag 16-06-2017, De Beldert, Zoele, Nederland. Ik moet nog wat spulletjes voor het duiken kopen dus altijd een goede reden om er een duikje bij de Beldert aan vast te plakken. Lia heeft ook nog een nieuwe duiklamp nodig gaan we met zijn tweeën naar de Beldert om eerst een duikje te doen en daarna onze portemonnee te legen bij de Beldert. We zijn op tijd bij de Beldert en de parkeerplaats is nog helemaal leeg we gaan eerst een duik maken en daarna gaan we shoppen. Ik had de dag voor de duik nog even gekeken wat de zicht berichten voor de Beldert waren en had iemand geschreven max 2 meter en dat hij toen goed zijn compas skills kon trainen, mijn besluit staat vast ik zet mijn macrolens er op en dat is ook de eerste keer dat ik macro ga fotograferen in zoetwater.

1-J6160010-51609

We kleden ons om en gaan als eerste te water en als ik onder ga schieten de tranen in mijn ogen het zicht is gewoon goed daar lig ik met mijn macrolens. We gaan de lijn volgen richting het zeilschip de kotter en daarna de cockpit we zien wel wat we tegen komen. Tot een meter of acht diep gaat het allemaal prima maar als we de 10 meter zijn gepasseerd word het toch wel koud en op 14 meter diepte heb ik zo iets van, vind ik dit nog leuk? We gaan de kotter snel voorbij en daarna naar de cocpit die iets ondieper ligt, boven hangen 3 grote baarzen en daar lig ik met mijn macro lens. Toch blijft het mooi om te zien ik heb er geen foto’s van maar ik heb toch gezien.

1-lumishootJ6160023-51609

Daarna gaan we weer wat ondieper en word het ook wat warmer en een stuk aangenamer , ik heb mijn camera niet voor niets bij dus ben ik op zoek naar een onderwerp ik zie een slakje op een takje (dat rijmt) ik ben lekker bezig en ineens seint Lia met haar lamp naar mij, ik kijk om me heen en zie niks met gebarentaal laat ze me weten dat het iets heel groots moet zijn maar ik zie helemaal niks. Ze wil haar wetnotes pakken om iets op te schrijven en ineens komt er een mega grote steur voorbij WOW! Wat een beest! En daar lig ik met mijn macro lens waar ik beestje van een paar millimeter kan fotograferen. Hij zwemt weg en draait zich nog een keer om en zwemt nog een keer langs ons, schitterend!

2-J6160031-51609

We komen op een stukje waar heel veel slakjes liggen, sommige zijn best wel groot maar de meeste die tegen de takjes omhoog klimmen zijn erg klein, ik ben nu toch heel blij met mijn macrolens, ik zie verschillende soorten insecten zoals de kokerjuffer maar ik krijg ze niet mooi op de foto mijn lees gedeelte van mijn bril slaat elke keer aan en als ik het scherp wil zien lukt me het niet dus heb ik of de verkeerde kant van de kokerjuffer te pakken of het scherpte punt ligt helemaal verkeerd, Lia wijst me nog een kreeftje aan, die blijft wel heel mooi zitten maar na wat foto’s ligt hij nog steeds op dezelfde plek er zit niet veel leven meer in. We gaan verder en er ligt een mega grote snoek net naast de lijn en hij vind het prima hij schrikt niet en blijft mooi op zijn plekje liggen, dit is de grootste snoek die ik ooit heb gezien, wat een beest!

1-lumishootJ6160039-51609

Onderweg komen we nog schitterende dingen tegen zoals de beeldentuin die mooi begroeid is, ik had de foto’s al in mijn gedachten met de groothoek lens erop maar dat word voor een volgende keer want ik kom nog een keer terug met een andere lens er op. We volgen de lijn verder en ineens gaan we dieper dat kan volgens mij niet de bedoeling zijn want dieper betekent kouder en dat wil ik niet nog eens keer. We draaien om en navigeren met het kompas richting de kant ondiep onder de takken van de bomen zwemmen heel veel kleine visje mooi om te zien en we zijn ook in de buurt van de trap en we zijn bijna 80 minuten onderwater geweest het is mooi geweest en we aan eruit.

2-lumishootJ6160048-51609

We ruimen de spullen op en het is nu tijd om te shoppen, de nieuwe winkel van de Beldert ziet er top uit alles mooi ruim opgezet dat was beter dan in de oude schuur. Lia koopt haar lamp waar ik wel een beetje jaloers op ben het is een schitterende kabellamp 1700 Lumen met een brandtijd van maar liefst 5 uur. En dan ben ik aan de beurt en ik koop 2 nieuwe eerste trappen en 2 nieuwe tweede trappen we zijn helemaal content met onze aankopen. We zijn een duik rijker maar een maand salaris armer maar het is het waard. Ik ben ongeveer 78 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 14:30 te water gegaan, de water temperatuur was 19 graden boven en 7 graden op 14 meter, het zicht was goed, ik ben max. 14 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

4 reacties

 1. Leuk verhaal weer John , en zoetwater is op z’n tijd best wel aan genaam 😉

  REAGEREN
  • Bedankt Frank, morgen gaan we het weer eens in het zoete proberen.

   REAGEREN
 2. Mooi verhaal. 7C… Dat valt tegen. De slak en “vlo” foto’s zijn geweldig. Herken het macro bij me een prachtige kompaskwal… Ging niet lukken. Maar een steur bekijken blijft ook bijzonder, toch.

  REAGEREN
  • Eduard bedankt, 7 graden was heeeeeel koud en die steur was wow! maar ik was erg verbaast over het vele kleine leven we gaan morgen nog maar een keer het zoete water in ik heb er nu al zin in.

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *