Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Duizenden oesters uitgezet op wrak in Noordzee

Donderdagochtend vroeg heeft het Wereld Natuur Fonds samen met wrakduikteam de Zeester uit Lauwersoog duizenden oesters uitgezet op een wrak op de zeebodem ten noorden van Schiermonnikoog. Hopelijk is dit wrak een mooie vestigingsplek voor oesters om te overleven en zich te vermeerderen en draagt deze actie bij aan het terugkeren van oesterbanken in de Noordzee!

Om 6:00 uur ’s ochtends stond het team klaar om de oesters in de zee te laten. Dit was een spannend en lastig klusje, want de oesters moeten precies op het goede moment, op de juiste locatie overboord gegooid worden. Het wrak ligt op 25 meter diepte, en door middel van berekeningen van stromingen werd bepaald wanneer het moment daar was. Nadat een duiker met een camera naar de oesters is afgedaald om te kijken werd bevestigd dat de missie geslaagd is! De oesters liggen mooi verdeeld over het wrak. De reden waarom de oesters op een wrak worden geplaatst, is omdat ze zich niet kunnen vestigen op een zandige bodem. Ze hebben houvast nodig, zogenaamd hardsubstraat.

Kraamkamer van de zee

Vroeger bestond de Noordzee voor 30 procent uit oesterbanken, maar door overbevissing en ziektes zijn deze bijna helemaal verdwenen. Door weer meer oesterbanken weer terug te krijgen in de Noordzee hoopt WWF de biodiversiteit en waterkwaliteit te verbeteren. Oesterbanken vormen bijvoorbeeld kraamkamers voor veel andere zeedieren, zoals roggen, en houden zo de voedselketen in stand. Het wrak is hopelijk een veilige plaats voor de oesters, want hieromheen wordt niet gebaggerd of gevist.

Projectleider bij WWF, Emilie Reuchlin: “Oesterbanken zijn de koraalriffen van onze Noordzee die weer kunnen terugkeren, maar alleen als we samenwerken. Geweldig dat nu ook de duikers van Duikvereniging Zeester de natuur willen helpen door een oesterbank te adopteren en vrijwillig de ontwikkeling ervan te volgen. Ik hoop dat het enthousiasme om te bouwen aan natuurherstel bij nog veel meer Noordzeeliefhebbers gaat aanslaan.”

Eerder project

In juni 2018 heeft WWF ook oesters uitgezet in de Noordzee, bij de Borkumse Stenen, niet ver van het wrak vandaan. Hier werd gebruikgemaakt van 3D-geprinte rifstructuren, waar de oesters op en  in kunnen leven. Met deze oesters gaat het nog goed, en in de aankomende periode gaan we zien hoe het zal gaan met de nieuwe oesters!

Meer weten?

Wil je meer weten over de biodiversiteit van de Noordzee? Lees hier meer over schelpdierbanken of bekijk een video!

Bron: WNF

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief