Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Vincent Dorresteijn – Wrakduiken

Ben jij benieuwd hoe een opleiding wrakduiken er aan toe gaat? Lees nu het verslag van Duikreporter Vincent Dorresteijn!

Het duiken op de Noordzee behoort voor mij tot de mooiste duik mogelijkheden die er zijn. Toen ik door Paul Remkes van Polar Bear duikschool gevraagd werd om te assisteren bij de NOB en IANTD specialty wrakduiken zei ik dus meteen volmondig ja!
De cursus begon natuurlijk met een theorie les en daarna waren er verschillende mogelijkheden om te oefenen. Een belangrijke skill om duiken op de Noordzee veilig uit te kunnen voeren is het gebruik van een reel. Voor degene die niet weten wat een reel is. Dit is een soort haspel met een lijn. Bij zandeiland 4 te Vinkeveen konden de cursisten oefenen met de reel. Eerst boven water en later onder water werd er een lijn uitgelegd en verschillende ankerpunten gemaakt. Grappig om te zien dat de meeste cursisten het boven water een koud kunstje vonden maar dat het onder water toch best lastig bleek te zijn.
Na de oefeningen in het zoete water was het tijd om een wrakduik te doen op de Serpent. De cursisten werden ingedeeld in 2 groepen. De ene groep komt op zaterdag en de tweede groep op zondag. Paul en ik verblijven in Dive-inn de Kabbelaar waar we hartelijk ontvangen werden. Raymond, Andrea en Max zijn zaterdag aan de beurt. Na de briefing is het tijd om op te tuigen en te water te gaan. Ik duik samen met Raymond en Paul met Andrea en Max. Paul ligt met zijn groep als eerste te water en ik volg later. Onderweg naar beneden zie ik dat het zicht enorm slecht is. Paul is alweer aan het opstijgen. Later bleek dat er wat problemen waren en de duik daardoor afgebroken werd. Raymond en ik komen beneden en zien bijna geen hand voor ogen. Raymond is een rustige duiker en en samen besluiten we om toch een klein rondje te doen met de reel. Dit gaat ondanks het slechte zicht erg goed maar na een korte duik houden we het voor gezien. Voor de tweede dag besluiten Paul en ik om vanwege het slechte zicht uit te wijken naar het Oostvoornse meer. Ik duik met Sander en Paul met Martijn en William. Deze duiken verlopen voorspoedig.


Dan is het zover om de Noordzee op te gaan. We mogen mee met de Lamlash en we worden welkom geheten door Hans Hoogendijk. De lamlash is een ruime, stabiele boot met goede voorzieningen. Voor iedere duiker is er een plek met een bank om de duiksetjes te kunnen opbouwen. Helemaal prachtig is het dat de vulslangen van de compressor bij de setjes hangen. Nitrox op de tap! Wat wil een duiker nog meer?!
We gaan duiken op de Hondsbosch. Er zijn veel beginners aan boord en dit is een mooi overzichtelijk wrak en slechts een paar uurtjes varen vanuit de haven van IJmuiden. Het is doodtij en we hebben een mooi duikvenster. Ik ga samen met een van de oude rotten van de Lamlash en nog een duiker als eerste te water om de Lamlash vast te leggen aan het wrak. Ik lig dus als eerste te water en het is erg leuk om het wrak voor mij zelf te hebben. Het is niet voor lang want even later komen de andere duikers. Het wrak is niet zo groot en ik kan het mooi rond zwemmen. Bij de stuurhut kan je ook even naar binnen. Er zwemmen behoorlijk wat vissen rond. Na ruim een uur houd ik het voor gezien. Samen met Paul, die zich halverwege de duik heeft opgezocht stijgen we op. Aangezien het doodtij is konden we na een oppervlakte interval van een uur nogmaals te water. Het stroomde wel wat harder maar het was nog prima te doen. Tijdens de opstijging viel het wel tegen en we hadden moeite om een veiligheidstop te doen aangezien de stroming te sterk werd om de stijglijn vast te houden.

Eenmaal aan boord was het tijd om te lunchen. Op de Lamlash mag je jezelf de hele dag door bedienen en er is ruim voldoende keuze wat betreft eten en drinken. Het is wachten op de volgende kentering en in de tussentijd word er gerust, gekletst en gevist.
Met de tweede duik lig ik weer als eerste te water. Helaas is het zicht verdwenen. Aangezien ik al 2 mooie duiken heb gehad en het wrak al uitgebreid heb bekeken houd ik het voor gezien. Onderweg naar boven kom ik de rest tegen. Eenmaal uit het water komt komen de eerste al weer boven en nog geen half uur later is iedereen weer aan boord. Jammer maar helaas! Gelukkig is het super gezellig aan boord! Na een warme douche aan boord zeg ik voor de grap dat het enige wat ik mis is de mogelijkheid om direct mijn duikspullen af te spoelen met zoet water. Hans lacht en zegt : oh maar die mogelijkheid is er hoor. Niet veel later komt hij aan met de tuinslang en we kunnen de setjes afspoelen! Ongelofelijk! Nitrox op de tap, onbeperkt eten en drinken, een warme douche en je kan na een dag mooie duiken zo je duikspullen weer op hun plek zetten! Wat een luxe! Onderweg naar huis worden we nog verrast met een warm bord spaghetti ook! Ik kom zeker nog eens terug aan boord van de Lamlash! Halverwege september start er weer een nieuwe opleiding dus ik ben sowieso weer van de partij om te assisteren!

13BD551E-23C5-4204-8591-DE7F4DAD50CF-71565

2 reacties

 1. Avatar

  Leuk om eens te lezen wat er allemaal gebeurt in zo’n opleiding. Heb er wel eens over nagedacht maar had er geen beeld bij. Nu toch eens verder gaan informeren. Klinkt erg leuk en zinvol. Bedankt voor je uitgebreide verhaal!

  REAGEREN
  • Avatar

   Bedankt voor je reactie!

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief