Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Nieuwjaarsduik 2023

Duikreporter René begint het nieuwe jaar goed met de traditionele nieuwjaarsduik met vrienden. 

Het nieuwe jaar is aangebroken, dat betekent al enkele jaren dat we een duik plannen met een klein groepje duikvrienden aan de waterkant. Ook nu weer spreken we af om een duik te maken (voor de liefhebbers) en daarna gezellig het nieuwe jaar in te luiden met een hapje en drankje.

Ook nu weer wordt de keuze van duikstek snel gemaakt, we kiezen gewoon voor Dreischor reefballs. Simpel en in de luwte van de vrij krachtige wind die er al de hele week is. De week na nieuwjaar verloopt rustig wat werk betreft. Ik werk deze week maar drie dagen, dus vanaf donderdag heb ik weekend. De zin in duiken lijkt maar niet terug te komen, ook niet met de duik van zaterdag in het vooruitzicht.

RENE_WETERINGS_20230107_1195_Dreischor_Reefballs_085_Mosselen-119861

Half september maakte ik mijn een na laatste duik in het Grevelingenmeer, toen nog in het kader van het Open Belgisch Kampioenschap Onderwaterfotografie. Daarna kwam de leuke week duiken in Dahab en begin november 2022 maakte ik de laatste duik in het Grevelingenmeer. Maar dat was het dus wel in het laatste kwartaal van 2022. Geen zin, geen inspiratie, geen tijd ook. Mijn ademautomaat staat nog in de ‘vakantiestand’, dus die bouw ik eerst maar eens terug naar een dubbele set. Als alles weer lekdicht lijkt, begin ik aan mijn cameraset. Ook die is al een tijdje niet meer nat geweest. Pff, de routine is echt weg. Maar zodra al mijn spulletjes klaar staan begint het toch te kriebelen merk ik. Zou het dan toch goedkomen?

Het is zaterdag, mijn spullen liggen in de auto en ik drink nog even een bakkie koffie en daarna rijd ik langs de bakker om Brabantse worstenbroodjes mee te nemen. Onderweg is het rustig, het weer is grijs. Toch lijkt het wolkendek een klein beetje open te trekken. Het is gelukkig droog. Op de parkeerplaats is Raymond al aanwezig en Paul en Brenda zijn er ook net. We kletsen wat en besluiten dat het dan toch echt tijd is om onze koppen onder water te steken. Ik moet echt even nadenken hoe ik alles weer in de juiste volgorde aantrek. Klinkt gek, maar de routine is er echt even uit. Gelukkig ben ik compleet en sjokken we samen naar de waterkant.

RENE_WETERINGS_20230107_1195_Dreischor_Reefballs_059_Spons-119861

RENE_WETERINGS_20230107_1195_Dreischor_Reefballs_056_Garnaal_spons-119861

Het golft wat, maar het zicht lijkt goed te zijn vanaf de steiger. Eenmaal in het water voelt het weer vertrouwd, ik daal als eerst af en ga mijn eigen weg richting het oosten. Mijn zoektocht is een beetje gericht naar nestjes van zeedonderpadden, want daar is het toch de tijd van het jaar voor. Toch zijn er nog geen positieve berichten, dus ik heb weinig hoop en zoek gewoon op het gemakje naar leuke onderwerpen voor macro foto’s met snoot. Ik heb de Marelux Soft snoot kunnen lenen, dus ik ben benieuwd naar de werking. Helaas zijn de eerste testshots niet goed, ik doe blijkbaar iets verkeerd.

Afijn, met mijn duiklamp schijn ik door het heldere water op het rif. Turend naar iets speciaals. Al snel vind ik een paartje bonte mantels, maar deze sluiten vrij snel hun schelpen als ik dichterbij kom. Ik laat ze lekker met rust en zoek verder. Er zijn opvallend veel sponsjes aanwezig, mooie licht gekleurde sponsjes die goed afsteken tegen de rode wieren die er ook veelvuldig zijn. Een verdwaalde kreeft kijkt me met kraalogen aan vanuit zijn hol, geen zin om zich te laten zien. Een enkele oorkwal zweeft sierlijk aan mij voorbij, er staat een lichte stroming van west naar oost.

RENE_WETERINGS_20230107_1195_Dreischor_Reefballs_043_Spons-119861

RENE_WETERINGS_20230107_1195_Dreischor_Reefballs_093_Zeeanjelier-119861

Op de terugweg naar het westen bekijk ik de reefballs, deze zijn vooral begroeid met oranje sponzen. Een kleurrijk tafereel, leuk voor groothoekfotografie! Maar dat is dan voor een volgende keer. Op de oranje sponzen vind ik een leuk garnaaltje en dat wordt dan ook het plaatje van de dag. Verder is er niet veel bijzonders te zien, behalve twee brede ringsprietslakjes op onhandige plekjes. Ik bezoek nog even het prieeltje en de reclameborden en keer terug over de reefballs naar de steiger. Na precies een uur sta ik weer op de steiger, gelijktijdig met Paul en Raymond.

Na de duik hebben we een gezellige middag met lekkere hapjes en drankjes, ik hoef de rest van de dag niet meer te eten…pfff….haha. Maar…de kop is er af, de eerste duik is gemaakt! Eens kijken wat 2023 voor duikjaar gaat worden.

Max. diepte 9,5 m, temp. 8 gr. C., zicht ca. 5-6 m, duiktijd 60 min.
Duik 1195 (Dreischor reefballs, zaterdag 7-1-2023, 11.10u)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief