Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Stoffig duikje

Wat levert een mooie zomeravond en een stoffige Oosterschelde op? Bekijk de video in dit Duikreport van Dirk Van den Bergh. 

De zevende zomeravondduik, vijfde deelname. Het is de eerste keer dat het een beetje op een zomeravond lijkt: wanneer ik om 18.30 uur bij de Bergse Diepsluis toekom is het 19°. Dat is ook te merken aan het aanwezige volk … Zelf zijn we voor het eerst met 5 buddyparen. Mijn buddy wordt Cathy De Kimpe die voor de eerste keer mee komt duiken. Ze is 1*, heeft haar 2* bijna voltooid en heeft 73 duiken gelogd. Ze vraagt me of ik een buddylijn bij heb: ze heeft nog nooit zonder buddylijn gedoken! Heuh? Je raad het wellicht al: ze komt uit België … Ja, ik heb die bij, maar we gaan ze niet gebruiken!

Ik kom ook uit België en volgde mijn opleiding bij de NOB. Daar leer je, dat indien je een buddylijn al van bij de start van je duik nodig hebt, je beter meteen kan stoppen en ja, ik heb ook al met de buddylijn gedoken: bij het driftduiken wordt dit wél voorgeschreven.

Blijkbaar stelt het feit dat ik 4* ben, dat ik al meer dan 80 duiken in de Bergse Diepsluis deed en dat ik véél licht bij heb haar gerust want ze maakt er verder geen probleem van. We doen een degelijke buddycheque en spreken alles duidelijk af. We gaan onder en oeps … ze heeft tegenslag … veel stof, weinig zicht. Ze blijft mooi naast me en zo kan ze ook meteen duidelijk maken dat ze last heeft met klaren. We zitten op dat moment al op 6 meter en stijgen terug tot 3 meter in het “blauw”. Ik word er even draaierig van. Gelukkig zijn de problemen snel opgelost en kunnen we verder. Ondanks die afleiding komen we recht op het platform uit!

Dirk-Van-den-Bergh_20190515_zeeanjelieren-81490

Nog meer stof bij het platform: er zijn nog andere duikers. In de video zie je twee voorbeelden van wat je zeker niet moet doen: met je vinnen over het platform waaien of je trim zoeken door het platform vast te houden …
Vanwege het stof blijven we maar even bij het platform. We zwemmen richting westen. Even hebben we wat zicht, maar dan komen we weer andere duikers tegen … Cathy doet het keurig: ze blijft dicht bij mij en blijft hangen wanneer ik stop om iets te filmen. Veel kan ik echter niet filmen door het stof en ik hou ook meer dan anders mijn buddy in het oog, waardoor ik zelf minder ontdek. De krabben zijn de gemakkelijkste “slachtoffers” …

Dirk-Van-den-Bergh_20190515_strandkrab-81490

Door het volgen van de dieptelijn draait en keert het wat en Cathy weet achteraf te zeggen dat ze op de duur niet meer wist welke richting we uitgingen! Na 29 minuten keren we ondieper terug. Ik ben max 9,5 meter diep geweest en moet geen veiligheidsstop houden. Cathy wel, want die hing links van mij en is op 10,5 meter geweest. Doordat we onze weg vervolgen rond de 5 meter dieptelijn geeft dit geen probleem. Niets te ontdekken, dus nemen we eens een ketting muiltjes in beeld. Voor de video een ondankbaar item, maar hier zit er een weduweroos bij die voor wat beweging in het beeld zorgt.

Dirk-Van-den-Bergh_20190515_muiltje-81490

Het muiltje is een huisjesslak, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en wordt 7 tot 10 jaar oud. Het zijn filteraars die van plankton leven en op die manier concurrenten zijn voor mosselen en oesters. Ze worden als mannetje geboren en wisselen na 2 jaar op 2 maanden van geslacht. Vaak hechten de dieren zich op elkaar vast en vormen zo een ketting met maximum 12 dieren, waarbij de kleinste dieren bovenaan de mannetjes zijn en de grotere onderaan de vrouwtjes. Telkens een vrouwtje onderaan sterft wordt het bovenaan vervangen door een mannetje, dat aangetrokken wordt door geurstoffen. In het midden vind je dus diegenen die van geslacht aan het veranderen zijn. Ik lette tot hiertoe alleen op die kettingen, dus nu ga ik ook eens op zoek gaan naar de solitaire exemplaren! De hoorn heeft een spiraal met slechts twee windingen, waarvan de laatste winding veel groter is dan de eerste. De vorm is variabel omdat die aangepast wordt aan de ondergrond waarop het dier leeft. Fascinerend toch die onderwaterwereld!

Na 55 minuten zijn we terug bij de trap. Het is de eerste keer dat ik geen koude voeten heb! Het water is inderdaad wat opgewarmd en zit nu boven de 12°. We blijven met zijn allen nog een hele tijd gezellig napraten en nee … het is toch nog geen zomer, want het wordt nu wel erg frisjes!

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *